Režisér Dušan Klein (†82): KVŮLI ZRADĚ SKONČIL V TEREZÍNĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Režisér Dušan Klein (†82): KVŮLI ZRADĚ SKONČIL V TEREZÍNĚ!

Dušan Klein byl duchovním otcem seriálu Ulice a řadu let jeho šéfrežisérem.
Dušan Klein byl duchovním otcem seriálu Ulice a řadu let jeho šéfrežisérem. (TV Nova)

Jen pár dní po začátku nového roku zasáhla Česko další smutná zpráva! Ve věku 82 let zemřel slavný režisér, duchovní otec ságy o Básnících, seriálu Hříchy pro pátere Knoxe i třeba Ulice, Dušan Klein. Po dlouhodobých zdravotních problémech skonal v neděli v nemocnici, kde ležel od 1. ledna.

Zpráva zaskočila všechny jeho kamarády, kolegy a příznivce. „Ještě o Vánocích jsme si telefonovali, osobně jsme se viděli naposledy loni v létě. Slíbil jsem mu přinést knížku Tajemství filmové řeči, ale tu už jsem mu dát nestihl,“ řekl Aha! producent dvou dílů Básníků Miloslav Šmídmajer (62). „Když jsem tu smutnou zprávu dával na vědomí několika lidem, začaly mi hned chodit nevěřícné zprávy. Paní produkční Dufková to vystihla přesně. Napsala – Básníci přece neumíraji,“ smutnil.

Dušan Klein patřil k dětem, které přežily Terezín. Před hrozbou transportů se s rodiči i dvěma staršími bratry skrýval v jednom statku v Nízkých Tatrách. Po půl roce otec našel kontakt na katolický klášter pro sirotky v Bratislavě, kde je místní farář ukryl pod jménem Ružiakovi, což byli chlapci, kterým se podařilo odjet do Anglie. Kvůli zradě jiných se ale nakonec ocitli v Terezíně.

Zemřel Dušan Klein. A Adamcová o vztahu se synem Escobara

Video se připravuje ...

„Naštěstí jsme se už nedostali do jiného koncentračního tábora, dožili jsme v Terezíně do osvobození. Domů jsme se už nevrátili, protože dům v Michalovcích vyhořel,“ vzpomínal Klein později. Faráře, který je na Slovensku ukryl, nacisté popravili...

Miliony diváků

První tři části Kleinovy legendární básnické série v osmdesátých letech (Jak svět přichází o básníky – 1982, Jak básníci přicházejí o iluze – 1984 a Jak básníkům chutná život – 1987) přilákaly do kin přes pět milionů diváků. Poněkud jiné filmy o dospívající mládeži, než bývalo za komunismu zvykem, sršely humorem i nadsázkou a nadchly shodně diváky i kritiku. Dušan Klein uzavřel příběh doktora Šafránka v dalších třech dílech Konec básníků v Čechách (1993), Jak básníci neztrácejí naději (2004) a Jak básníci čekají na zázrak (2016).

Upoutávka na film Jak básníkům chutná život

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.