Radmila Volková (†96): Smrt nejstarší české herečky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Radmila Volková (†96): Smrt nejstarší české herečky

Ambrožová (†96) se narodila 28. září 1925 a zemřela v lednu 2022.
Ambrožová (†96) se narodila 28. září 1925 a zemřela v lednu 2022. (Foto Aha! – R. Klejch, M. Protivanský, M. Pátek, archiv Západočeského divadla v Chebu)

Ve věku 96 let zemřela jedna z nejstarších českých hereček Radmila Volková Ambrožová. Narodila se o 7 měsíců dřív než Zdena Procházková (†95) alias filmová Lída Baarová, jež odešla na věčnost loni v srpnu. Nebyla ale tak známá...

Přestože se Radmila objevila v seriálech Největší z Pierotů či Muž, který nesmí zemřít, televize i film se k ní chovaly poněkud macešky. Její doménou i celoživotní láskou byla prkna, jež znamenají svět. Hrála třeba kněžnu Ludmilu v Drahomíře, amatérskou detektivku v komedii Paní Piperová zasahuje či Lízalku v Maryše.

Vlastimil Harapes na rozloučení se Zdenkou Procházkovou (†95)

Video se připravuje ...

Tam a zpět

Brněnská rodačka absolvovala konzervatoř v moravské metropoli v roce 1948. V 50. letech působila ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, poté krátce v Beskydském oblastním divadle v Novém Jičíně a odtud zamířila do Chebu. „Paní Volková Ambrožová byla manželkou herce a režiséra Luďka Ambrože, který už bohužel také není mezi námi,“ prozradila deníku Aha! Eliška Huber Malíková ze Zápodočeského divadla v Chebu. „Měli spolu dvě dcery – Radmilu a Janu,“ dodala. Z Chebu odešla Radmila v roce 1975 do angažmá v Satirickém divadle Večerní Brno, kde hrála téměř až do poloviny 80. let.

Není přehled

Vzhledem k jejímu úctyhodnému věku už mezi námi není mnoho pamětníků jejích zlatých časů. Nejde ani zjistit, zda byla skutečně nejstarší českou herečkou. „Nemáme úplný přehled o hercích, kteří nejsou členy Herecké asociace,“ řekl Aha! prezident HA Ondřej Kepka (52), když loni zemřela Zdenka Procházková. Ta určitě patřila k hrstce umělkyň, které hrály ještě po devadesátce.

18 let od smrti Heleny Růžičkové: K herectví od zubní asistentky

Video se připravuje ...

Hrála i Matku

K vrcholům chebského angažmá Radmily Volkové Ambrožové patřila titulní role v Čapkově Matce, pomstychtivá multimilionářka Klára Zachanasjanová v Návštěvě staré dámy či nezdolná Erži Orbánová v Kočičí hře.

Teď vede Červená

Prim zatím drží herečka a operní pěvkyně Soňa Červená (96). V září jí bude už 97 let. Má unikátní písňový recitál v Divadle Ungelt a ráda navštěvuje na této scéně i premiéry kolegů. V mužích v showbyznysu je rekordmanem v dlouhověkosti scenárista Gustav Oplustil (95).



Přečtěte si
Uživatel_5568492
23. 2. 2022 • 16:47

Díky své spolužačce Janě, mladší dcera Radmily Volkové jsem se v Brně setkala i s její maminkou ,která byla maminkou i známého herce Velena, přejmenoval se z Volka na Velena. Tudíž paní Radmila byla jeho sestra.

Uživatel_5568492
23. 2. 2022 • 16:47

Díky své spolužačce Janě, mladší dcera Radmily Volkové jsem se v Brně setkala i s její maminkou ,která byla maminkou i známého herce Velena, přejmenoval se z Volka na Velena. Tudíž paní Radmila byla jeho sestra.

mijaita
10. 2. 2022 • 11:16

Pani Volkovou si z chebskeho divadla velmi dobre pamatuji. I jako dite jsem vnimala jeji herecky vykon v predstaveni Matka. Ve Strakonickem dudaku hrala maminku nam, hereckym detem.. V tech letech byl krome i jinych hercu, clenem souboru Boris Rosner, Miroslav Moravec, St. Triska, Milan Klásek .......Naherna era chebskeho, tehdy nove, po valce, zrekonstruovaneho divadla. Bohuzel, archiv divadelni nekdo vybílil.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.