Pečení: Žitný koláč s malinami

POTŘEBUJETE: 1 kelímek zakysané smetany (180 g) 2 velká vejce 100 g celozrnné žitné mouky 100 g hladké špaldové mouky ½ sáčku prášku do pečiva 90 g rozpuštěného másla 60 g třtinového cukru 1 sáček vanilkového cukru strouhanou kůru z 1 citronu 400 g malin 100 g mandlových plátků máslo a celozrnnou mouku na formu
Veškeré suroviny na těsto kromě malin a mandlí smícháme šlehačem nebo ručně v hluboké míse. Těsto necháme pár minut odpočinout. Vymažeme formu o průměru asi 25cm máslem a vysypeme celozrnnou moukou. Těsto přesuneme stěrkou do formy, na něj naskládáme očištěné ovoce. Navrchu posypeme plátky mandlí a pečeme 35 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 30.