Smrt herečky Angely Lansburyové: Dceru vyrvala ze spárů vrahů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt herečky Angely Lansburyové: Dceru vyrvala ze spárů vrahů!

Její dcera propadla vlivu charizmatického sektáře Mansona.
Její dcera propadla vlivu charizmatického sektáře Mansona. (Profimedia.cz)

Ve věku nedožitých 97 let zemřela ve spánku královna detektivek Angela Lansburyová (†96), slavná Jessica Fletcherová ze seriálu To je vražda, napsala. V těch jako samozvaná vyšetřovatelka řešila různé mordy, málokdo přitom věděl, že ze spárů vrahů musela vyrvat vlastní dceru!

Nosila v sobě věci, o kterých se na veřejnosti nemluví, a její slavná seriálová postava byla pro ni tak trochu únikem před trablemi, jež se na ni lepily v soukromém životě. Její první manžel Richard Cromwell (†50) byl gay, ale Angele nic neřekl. „Netušila jsem, že si beru gaye. Byl tak atraktivní – znal každého, byl přítelem Joan Crawfordové, všech těch lidí, kteří mě jako mladou herečku fascinovali,“ vysvětlila. Manželství se do roka rozpadlo, utekl jí s chlapem. S druhým můžem, Peterem Shawem (†84), už měla větší štěstí, žili spolu přes 53 let, adoptovala si jeho syna Davida (78) a dvě děti, Anthonyho (70) a dceru Deidre (69), si pořídili spolu.

Útěk do Irska

A právě s nimi si užila svou soukromou detektivku! Deidre se v 60. letech zapletla se sektou fanatika Charlese Mansona (†83), jehož přívrženci rituálně zabili pět lidí včetně těhotné ženy režiséra Polanského Sharon Tateové (†26). Z matčiny kreditky platila věci, které po ní členové sekty požadovali. „Byla jednou z mnoha mladých lidí, kteří jím byli tehdy fascinováni,“ přiznala Angela. Později navíc, stejně jako její syn Anthony, propadla drogám. Herečka se rozhodla udělat tlustou čáru. Přerušila veškerou práci a s rodinou se odstěhovala do Irska, odkud pocházela její matka. Tam všichni zůstali rok. A podařilo se. Děti se závislostí zbavily a vyrostli z nich úspěšní lidé. Anthony dokonce režíroval 68 dílů jejího slavného seriálu.

Dramatický život mimořádné herečky Reginy Rázlové

Video se připravuje ...

Díky roli v seriálu byla miliardářka!

Nabídka na roli Jessiky Fletcherové pro ni byla vykoupením. „Pořád jsem hrála služebné nebo hospodyně a už jsem toho měla plné zuby,“ uvedla. „Roli v To je vražda, napsala bych přijala, i kdyby scénář nebyl dokonalý. Potřebovala jsem změnu, zazářit.“ V konkurzu ale nejprve musela porazit dvě slavnější kandidátky: Jean Stapletonovou (†90) a hlavně Doris Dayovou (†97). Pak 14 hodin denně po celých 12 let makala na natáčení. V počátcích brala v přepočtu 30 tisíc dolarů za epizodu, časem si vymohla 200 tisíc, což ní dělalo nejbohatší televizní hvězdu té doby! A protože jen Jessiky Fletcherové natočila celkem 264 dílů, odhadují celebritní servery, že po sobě musela zanechat dědictví v hodnotě kolem 70 milionů dolarů, což dnes dělá miliardu a 766 milionů korun.

Stará mladá

Angele Lansburyové začaly prý vlasy prokvétat šedinami už jako 23leté, proto vždy dostávala od režisérů role starších žen. Jako 35letá třeba hrála matku tehdy 26letého Elvise Presleyho ve filmu Blue Hawaii (1961).

Oscar? Až za zásluhy...

Herečka dostala během své 70 let dlouhé kariéry mnoho cen, mj. čtyři Zlaté glóby a pět cen Tony. O prestižního Oscara ovšem usilovala marně – sice na něj byla hned třikrát nominovaná za výkony ve vedlejších rolích (mj. Obraz Doriana Greye, 1945), ale Akademie ji ani jednou nevybrala. Své zlaté sošky se ale přece jen dočkala – v roce 2013 ji přebrala za celoživotní dílo.

Šlechtický titul

V roce 2014 jí také Alžběta II. (†96) udělila šlechtický titul Dáma britského impéria (DBE).

Naďa Urbánková – přední dáma českého country a zkušená herečka prošla mnoha těžkými životními zkouškami

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.