Pohřeb kytaristy Andršta: Jeho odchod rozbrečel i Petra Jandu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb kytaristy Andršta: Jeho odchod rozbrečel i Petra Jandu

Pohřeb Luboše Andršta: nemohl chybět jeho bratranec Petr Janda
Pohřeb Luboše Andršta: nemohl chybět jeho bratranec Petr Janda (archiv Blesku)

Poslední sbohem kytaristovi Luboši Andrštovi (†73) přišel dát do kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad také jeho bratranec Petr Janda (79). Před obřadem si byl lídr Olympiku zahrát tenis!

Nebylo to z rozmaru, ale měl k tomu důvod. „Tenis je nejlepší lék na uklidnění,“ svěřil deníku Aha! rocker. Ani to mu ale nepomohlo, během zádušní mše se slzám stejně neubránil...

Všestranný hudebník

Mezi smutečními hosty byl v kostele i zpěvák a bývalý politik Michal Prokop (75), jehož kapely Framus Five byl Andršt součástí. Dorazili i textař Eduard Krečmar (79) či zpěvák Pavel Sedláček (80) s partnerkou Helenou Rytířovou (70), vdovou po textaři Zdeňku Rytířovi (†69). „Vzpomínám na něho jako na mimořádného kytaristu, skladatele a všestranného hudebníka,“ uvedl ve svém proslovu člen dozorčí rady OSA Ivan Kurz. „Byl člověkem plným laskavosti, optimismu, velké touhy a cíleného směřování,“ dodal.

U nebeské brány

Nad rakví promluvil i Lubošův bývalý spoluhráč Martin Kratochvíl (75) ze sestavy Jazz Q. „Vždy preferoval pravdivé příběhy. Sám byl takový ve svém životě i tvorbě,“ prohlásil a přednesl povídku o tom, jak se Andršt s kytarou pokoušel dostat přes řeku Styx nebo jak komunikoval se svatým Petrem u nebeské brány. „Pravdu Luboš nejen mluvil, ale i hrál,“ řekl Kratochvíl s tím, že Andršt jistě neměl problém dostat se do nebe.

Pohřeb Luboše Andršta:

Video se připravuje ...

Rok v kómatu

Luboš Andršt zemřel v nemocnici, kde 20. prosince prohrál boj s rakovinou mozku. „Dlouhý rok ležel v kómatu. Věděli jsme, že umírá, ale na některé věci prostě není nikdy připraven,“ posteskl si Petr Janda. Maminky obou muzikantů byly sestry. „Vyrůstali jsme spolu. Byl ze sportovní rodiny, hrál za Příbram hokej, jeho otec dokonce trénoval národní hokejové mužstvo. Luboš byl prostě sportovec. O to víc je smutný, jak zemřel,“ dodal.



Přečtěte si
Uživatel_5561726
6. 1. 2022 • 14:09

Luboš Andršt neměl a nezemřel na rakovinu mozku. Odkud se tenhle blud šíří, to by mě teda fakt zajímalo... Zdeněk Andršt, syn L.A.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.