Zemřel vládce Dakaru Karel Loprais (†72): Pohřbí ho až po konci rallye | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zemřel vládce Dakaru Karel Loprais (†72): Pohřbí ho až po konci rallye

Karel Loprais
Karel Loprais (Zdeněk Sluka)

Tatru vítězným tažením na Rallye Dakar proslavil Karel Loprais (†72) jako kdysi cestovatel Miroslav Zikmund (†102). Shodou okolností oba odešli v rozmezí třiceti dnů. Další Rallye Dakar, která zítra startuje a jede ji jeho synovec Aleš, se nedočkal – Karel zemřel po několikatýdenním pobytu v nemocnici včera nad ránem.

Kromě košaté rodiny zasvěcené motorismu měl Karel Loprais v srdci Tatru a Dakar. „Nikdy jsem nepracoval jinde než v Tatře. Jsem strojní zámečník, nastoupil jsem v roce 1967 na linku, prošel si skoro všechno. Zamířil jsem na zkušebnu, osobáky byly obsazené, tak mi nabídli kamiony. Dakar jsem poprvé zaregistroval až v roce 1985, kdy ho jely Liazky. To je tak dávno...“ vzpomínal na své začátky.

Odešla legenda Dakaru. Zemřel závodník Karel Loprais

Video se připravuje ...

Slavnou Rallye Dakar nakonec absolvoval devatenáctkrát, šestkrát zvítězil: 1988, 94, 95, 98, 99 a 2001. Jedenáctkrát stál na bedně. Naposledy ji jel v roce 2006. Proto na něj pasovala celosvětově vžitá přezdívka »Monsieur Dakar«, v překladu Vážený Pan Dakar. „Ta trofej má snad dvacet kilo a je originální, i proto ji mám tak rád,“ povídal na adresu bronzové sošky s nápisem DAKAR. Jeho 44. ročník startuje zítra v saúdskoarabské Džiddě, poslední etapa se pojede 13. ledna. Závodu se účastní spousta Karlových kamarádů, kteří se s ním budou chtít rozloučit. Měli by to stihnout, kvůli nim pohřeb proběhne ve Frenštátě pod Radhoštěm až 22. ledna.

Dostihl ho covid

Své poslední dny strávil Karel Loprais v nemocnici v Novém Jičíně v umělém spánku. „Měl covid, asi se k tomu přidaly i další problémy,“ uvedl jeden z jeho kamarádů. „Dlouhodobě trpěl velkými bolestmi zad, která měl zničená ze závodění. Poslední měsíce už špatně chodil, ale že by mohl odejít takhle rychle, před svátky asi nikoho nenapadlo,“ dodal.

Medailonek Karel Loprais: Zemřel Monsieur Dakar

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.