Václav Neužil bez vlasů: Pět let jsem byl Emil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Václav Neužil bez vlasů: Pět let jsem byl Emil

Herec Václav Neužil
Herec Václav Neužil (Michal Beránek)

Chcete, aby Český lev zařval právě u vašeho filmu? Pak to chce sázku na jistotu. Což znamená příběh skutečné osobnosti nebo zpracovat téma reálného silného příběhu. Je to tak, v posledních pěti letech, až na výjimky, pobral alespoň pár sošek křišťálového krále zvířat vždy biografický snímek. Většinou se totiž filmaři vytáhnou a výsledek stojí za to.

Ocenění a návštěvnost ale nejsou zadarmo, přípravy, obsazení herci zvučných jmen, kostýmy a jiné dobové reálie, to všechno musí ladit! Jak si jednotliví tvůrci počínali, a co teprve herecká esa? Když máte skutečného hrdinu jako předobraz, tak to musíte skutečně trefit. Rodenův Masaryk nebo Trojanův Šarlatán, to je opravdu top! Tak maximální identifikace ohromuje.

Hlavní hvězda Zátopka Václav Neužil po premiéře: Byl to emotivní opar

Video se připravuje ...

Ostatně i letošní Zátopek byl tématem posledních let. Film se dlouho připravoval, Václav Neužil, představitel slavného atleta, trénoval, hubnul, běhal, studoval svoji postavu a nakonec (vinou pandemie i shánění peněz) se musel stát opravdu vytrvalcem. Jako Emil! Olympijský vítěz a česká národní ikona… „Začal jsem běhat už v roce 2014, měli jsme točit v roce 2015, chtěl jsem být připraven. Jenže film dvakrát nedostal grant a skutečně natáčet se začalo až v roce 2019. Ale svaly si to pamatovaly a já si připadal jako skutečný běžec,“ líčil Václav Neužil.

Připomněl, že si připadal jako Zátopek, že nastudoval tolik materiálu, tolik běhal, že se do něj Emil vsákl a on jím skutečně byl. „Kdybych se měl takhle patlat s nějakou negativní figurou, tak to bych nebyl rád. Patlat se ve zlu, to není legrace, to bych se taky mohl zbláznit.“

Fešák Václav Neužil se dočká premiéry Zátopka, kde hraje hlavní roli!

Video se připravuje ...

Emil byl svéráz, nesmírně pozitivní a nakažlivě energický člověk. „Byl slunný, usměvavý a svůj. Dobře se mi s ním běhalo,“ vyprávěl Václav Neužil, dnes už prvoligová herecká hvězda z Dejvic. Sám je mu podobný, jako by Zátopka ani hrát nemusel. „Však mě také David Ondříček ze začátku zastavoval. ‚Hraješ to, nehraj,‘ volal na mě. A já na to, že to musím hrát, že jsem přece Vašek Neužil. A on že ne, že jsem teď Emil, že tomu musí věřit.“ dnes, s odstupem dvou je Neužil rád, že byl nějakou dobu Zátopek. to můj čas s Emilem, jen my dva. Vážím si toho.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (6. 3. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.