Drahomíra (101) ze Zlína: Okradli nás o úspory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Drahomíra (101) ze Zlína: Okradli nás o úspory!

Oslavenkyně Drahomíra Stehlíková.
Oslavenkyně Drahomíra Stehlíková. (Foto Aha! – Slávka Červená )

Oslavila 101. narozeniny. Hůř sice vidí a slyší, ale paměť by jí mohli závidět i mladí. Drahomíra Stehlíková ze Zlína je absolventkou Baťovy školy práce. Poznala dřinu u kruhu i profesi rozpočtářky. Dodnes nemůže odpustit komunistům, že národ při měnové reformě okradli o veškeré úspory.

Bylo jí 15 let, když přijela z Vyškova do Baťovy továrny. „Ve Zlíně všechno svítilo - internáty i obchodňák. Bylo to jak v Americe. Dělala jsem na pásu. Za den například 1200 párů lodiček - jehláků z nabuku, což je druh kuže. Dvě hodiny jsme měli na oběd. Baťa měl už tehdy zjištěno, že okolo jedenácté mají zaměstnanci méně energie a musí se posílit,“ vyprávěla jubilantka. Bezmála šedesát let už žije v památkově chráněném domě Drofa z roku 1964.

„Navrhl ho architekt Miroslav Drofa a na tento hotelový experimentální dům jsem pomáhala dělat rozpočty. Žije se nám tu dobře, i když to není velké. Bylo to pro mladé a počítalo se s tím, že budou chodit na jídlo do restaurace v přízemí. V bytech proto není kuchyně se sporákem. Jen vařič,“ vyprávěla seniorka.

V Drofě žila s rodinou

Manžel Oldřich (†83) pracoval také u Baťů. „Osudové setkání se uskutečnilo v máji 1942 na kolotočích. Bylo mi 21 let a byl můj první. Příští rok v lednu už byla svatba. Syn Olda, který bude mít nyní 80 let, byl na cestě. Druhý syn (†56) nám bohužel zemřel,“ líčila. Na svůj věk je ještě čilá a má jiskru v oku. „Ještě si kolem sebe udělám dost věcí. Pomáhají mi ale ze Včeličky a Charity. Říkají mi nabíječka. Ještě prý dokážu dodat elán i jim,“ přiblížila.

Na Baťu nedá dopustit

„Baťa udělal moc pro lidi. Kde měl dělník třípokojový byt se zahrádkou? Naučil nás pracovat, myslet, slušnosti jeden k druhému a soudržnosti. Nesměl u něho ale dělat jediný komunista. A já komunistům nikdy nezapomenu měnovou reformou v roce 1953. Okradli nás o úspory,“ řekla žena tvrdě. „Se životem jsem spokojená. Važme si ho a hlavně zdraví. Na to doporučuji ráno a odpoledne malou štamprli valašského všeléku – slivovičky,“ dodala.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.