Německý prezident v Praze: Uctil parašutisty z heydrichiády | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Německý prezident v Praze: Uctil parašutisty z heydrichiády

Kromě položení věnce v Resslově ulici zašel prezident i do krypty chrámu, kde parašutisté zemřeli.
Kromě položení věnce v Resslově ulici zašel prezident i do krypty chrámu, kde parašutisté zemřeli. (Foto Aha! – M. Přibyl, J. Vilímek, M. Pátek, ČTK/M. Kamaryt, K. Šulová)

Symbolické, ale silné gesto učinil německý prezident Frank-Walter Steinmeier (65). Během návštěvy Prahy se včera jako první hlava spolkové země poklonil obětem heydrichiády přímo v chrámu Cyrila a Metoděje. Poté se vydal na Hrad, kde ho čekal oběd s osmdesátkou hostů, i ze showbyznysu.

Německý prezident položením věnce a návštěvou samotné krypty uctil památku sedmi parašutistů, kteří v červnu 1942 v pravoslavném chrámu v Resslově ulici zemřeli po boji s německou přesilou. Ta je chtěla dopadnout za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. „Byl první německý politik, který do této krypty zavítal. Chápu to jako velmi symbolické gesto,“ prohlásil na adresu Steinmeiera český prezident Miloš Zeman (76), který návštěvu z Berlína přivítal na Pražském hradě s vojenskými poctami.

Oba státníci během svého přátelského setkání také probrali nejrůznější témata, jedním z nich byla i situace v Kábulu. „Dotkli jsme se například Afghánistánu a naše názory si jsou velice blízké,“ řekl Zeman. To potvrdil i německý host. „Je nám oběma jasné, že osamělé státy nemohou hrát žádnou velkou roli. Můžeme ji hrát jen tehdy, pokud budeme v Evropě jednotní,“ řekl Steinmeier. Na čem ale prý podle českého prezidenta nepanovala už takové shoda, byla tzv. zelená dohoda, tedy balíček opatření mající za cíl v EU zajistit přechod na ekologičtější hospodářství, tedy bez uhlí a jádra.

Osmdesátka pozvaných

Součástí oficiálního přijetí německého prezidenta a jeho manželky Elke Büdenbenderové (59) byl také oběd v Rudolfově galerii na Pražském hradě. Na ten mělo dostat pozvánku na 80 hostů. Kromě politiků včetně šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (47, ANO) či ministryně financí Aleny Schillerové (57, za ANO) třeba také zpěvačka Helena Vondráčková (74). A co se podávalo? Jako předkrm byla paštika z husích jater a portského vína, hlavní chod byla hovězí pečeně na smetaně a domácí karlovarské knedlíky. Sladkou tečkou byl žloutkový krém na listovém těstě s malinami, ostružinami a jahodami. Po tomto obědě si pak berlínská návštěva prohlédla Strahovský klášter a jeho knihovnu. Včerejší program pak Steinmeier spolu se ženou zakončili slavnostní recepcí na německé ambasádě.



Přečtěte si
-bello-
27. 8. 2021 • 12:19

Důvod cesty mi není jasný!
Afghanistán a migranti?
Jednota v jejich odhánění od hranic ?
Jádro?
Co je nám do toho, že zelení v Německu vedou Němce k situaci bez zásob. Máme být závislí a nakupovali draze ?! Kde máme nakupovat ?U nich, nebo v EU ? Dyť Merkelová jezdí prosit Putina a nám obchody s Ruskem téměř zakazují ( což např. Milion chvilek v Česku a taková Čvančarová a spol. tohle nepobírají ).. .
.......
Vůbec se mi nelíbí, že německý prezident si sem odskočí testovat , jak přijmeme Aghanistán a že abychom jeli s nimi v průšvihu zelených a jádra a mezitím si dovolí taneček kolem našich paraglánů a spláchne to na jednu dobrou.
Měl vzít s sebou Merkelovou.
Kryptu bych jim já nezpřístupnila, a to z " vyššího morálního principu " protože .......

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.