Před 30 lety - Český Gorbačov hrál vabank | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Před 30 lety - Český Gorbačov hrál vabank

Ladislav Adamec
Ladislav Adamec (CT via youtube)

Přivítal ho jásot, vyprovodil pískot. Přesně před 30 lety mrazivého 26. listopadu 1989 vystoupil na pražské Letné před asi půlmilionový dav šéf »rudé« vlády Ladislav Adamec (†80). Jenže jeho řeč z něj místo hrdiny udělala jen dalšího z vyčpělých soudruhů. A předznamenala premiérův pád.

Chystala se už druhá obří manifestace na Letné a ve vzduchu visela generální stávka, když se Adamec rozhodl promluvit k demonstrantům. Pro své reformátorské postoje, si ho vybrala iniciativa MOST jako někoho, kdo bude ochotný jednat s opozicí. A skutečně se mohlo zdát, že i my bychom mohli mít svého Gorbačova. Pozici měl více než dobrou, před ním vystoupil vůdce opozice Václav Havel (†75) a premiérovi trochu umetl cestičku. „Za Občanské fórum vám mohu oznámit, že se stalo to, po čem všichni voláme. Dialog moci s veřejností začal!“ zahřímal budoucí prezident do mikrofonu a Letná propukla v jásot. 

Osudová chyba

Dav tak přijal Adamce provoláváním jeho jména, když se postavil před mikrofon. Ještě víc si lidi naklonil, když je neoslovil „soudruzi“, nýbrž „spoluobčané“. „Lidé nás budou posuzovat podle toho, zda se dokážeme povznést nad minulost a sjednotit se na tom, co požaduje většina občanů,“ řekl Letné, jenže přízeň naplněné pláně vzápětí ztratil. „Osobně jsem přesvědčen, že k projevení postojů není třeba stávkovat dvě hodiny, ale stačí několik minut,“ pronesl osudovou větu, po které ho půl milionu posluchačů vypískalo. 

Chtěl na Hrad

Následně navíc začal dav skandovat: „Demisi!“. Další den Československo ochromila stávka a soudruhům bylo jasné, že jejich čas u moci se blíží svému konci. Po dalších jednáních s Havlem přišel Adamec s novou vládou, tu však Občanské fórum odmítlo a premiér raději skončil. Krátce poté se ještě pokusil získat pro sebe funkci prezidenta, ale i tady svůj politický boj prohrál, v roce 1996 ještě neúspěšně kandidoval do Senátu a nakonec se stáhl do ústraní, kde v roce 2007 zemřel.

Historik Libor Svoboda pro Aha!

Byla to hořká pilulka

Uměl si Adamec vůbec představit, co pro něho vystoupení na Letné může znamenat?

„Nečekal to. Adamec hrál hru řekněme jiného komunistického politika, který je ochotný bavit se s opozicí. Ale jako někdo, kdo prošel během své kariéry celým aparátem, nebyl zvyklý, že mu dav radikálně vyjadřuje odpor. Byla to pro něho hořká pilulka.“

Byla to chvíle, kdy pochopil, že jeho čas u moci je u konce?

„Adamcovi to naznačilo, že situace je vážná. Ale nakolik si z toho vzal ponaučení? Myslím, že tady ještě ne. Věděl, že musí jednat s opozicí, ustupoval v některých otázkách, zkoušel to. Už mu nic jiného nezbývalo.“

  Dá se říci, že premiérův projev byl chybou Úřadu vlády?

„Chyba to nebyla, šlo o vstřícný krok. Adamec to určitě podcenil, lidé ho vypískali ve chvíli, kdy mluvil o tom, že by neměli stávkovat.“

Historik Michal Stehlík pro Aha! 

Nepochopil stávku Proč si opozice vybrala k jednání právě Adamce?

„Během těch hektických dnů padaly teze, že by se mohl stát jakýmsi českým Gorbačovem. Měl výhodu, že nebyl klasickou tváří normalizace, byl jakoby nový člověk a mluvil trochu uvolněněji.“ 

Zlomilo mu jeho vystoupení na Letné politický vaz?

„Asi to byl začátek jeho konce. Byla to obrovská šance. Občanské fórum mu nabídlo vystoupit v duchu, že probíhá dialog a on je jeho nositelem z hlediska moci. Takže měl docela podporu lidí.“ 

Tak kde tedy udělal chybu?

„Nevyvaroval se dobových komunistických floskulí. A hlavní bylo, že se druhý den měla uskutečnit generální stávka a on se k ní vyjádřil, že není třeba ji podpořit dvěma hodinami. Vůbec nepochopil situaci.“  

Poradce »rudých« premiérů

Oskar Krejčí: Co šéf řekne, netušil

Byl Adamcovým poradcem a stál mu po boku i během osudové řeči na Letné. Ani Oskar Krejčí (71) ale nevěděl, co se chystá jeho šéf davu říct. „U přípravy projevu jsem nebyl. Byl jsem na tiskovce, na které jsem se zdržel. Ve Strakovce jsem potkal Adamce, jak zcela sám odchází na Letnou, tak jsem se k němu připojil a sám jsem projev slyšel až na tribuně,“ vzpomínal v rozhovoru pro Aha!. Dodnes si však nemyslí, že se jednalo o nějakou závratnou chybu. „Samozřejmě, lidé ho vypískali a Havel s Dubčekem se je snažili uklidňovat. Vystoupení na Letné však pomohlo lidem z Občanského fóra obrátit směr hlavního útoku na Adamce. Ale těch chyb, co jsme udělali, bylo daleko víc,“ dodal.

Víte, že...

...o den dříve se na Letné konala ještě větší demonstrace? Podle odhadů se na ní sešlo kolem 800 tisíc lidí, jiné zdroje ale mluvily i o milionu účastníků.

Hejtman Josef Bernard: Jak jsem vedl škodováky do stávky

Tipec soudruhům z Plzně zatnuli před 30 lety škodováci. Při generální stávce 27. listopadu vyšli z fabriky a přidali se k davům. Vedl je technik závodu těžkého strojírenství a dnešní hejtman Josef Bernard (54, ČSSD). Škodovku si jako klíčovou továrnu v zemi režim ostře hlídal. „Milicionáři a komunisté na dílnách se snažili dělníky zastrašit, třeba vyhazovem z práce. Navíc dělníci nebyli moc informováni o dění venku. Vedení továrny nám v tom bránilo,“ popisoval vyhrocené chvíle hejtman. Mezitím demonstrující na náměstích čekali, jestli se k nim při generální stávce přidá i 40 tisíc škodováků.  

Okamžik očekávání

„Stál jsem na multikáře vedle sochy Lenina na prostranství u hlavní brány. Ještě pět minut před začátkem stávky tady nikdo nebyl,“ svěřil se Bernard. Jenže nakonec jeho kolegové přišli. „Bylo jasné, že uvnitř je nikdo neudrží. Příkaz k otevření brány mohl dát ředitel Korbel, který byl v kanceláři. Zavolal jsem mu a on svolil,“ vzpomínal dnešní politik. Za zpěvu hymny pak dělníci prošli městem na náměstí Republiky, kde se přidali k protestujícím lidem. „Ti se slzami v očích volali – Škodovka je tady, Škodovka jde s námi. A všem už bylo jasné, že s komunisty v Plzni je konec,“ zakončil Bernard.

Milicionáři ho chtěli pověsit

Lidové milice (LM) ze Škodovky byly nejmilitantnější ze všech v zemi. Zastrašovaly dělníky ve fabrice. „Mně několikrát hrozili, že mě pověsí,“ řekl Bernard. Tři stovky milicionářů odjely z Plzně do Prahy. Tam muži mermomocí chtěli zasáhnout a mlátit demonstrující lidi. Na své komunistické pohlaváry křičeli: „Pusťte nás na ně, my jim ukážeme!“. Nikdy se ale tak nestalo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.