Rádce Aha! Recept na nejlepší šunkový chlebíček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Recept na nejlepší šunkový chlebíček!

Fotografie
Fotografie (internal)

Je tu podzim a to je období, které nás svádí trochu si po zdravé letní stravě zahřešit. Majonéza, vejce, šunka... I když tradiční chlebíčky zrovna neodpovídají moderním trendům výživy, nedáme na ně dopustit. Čeká vás podzimní oslava? Šunkový na ní nesmí chybět.

Popularizátorem chlebíčků byl Jan Paukert, který v roce 1916 založil slavné lahůdkářství na Národní třídě. Recept si prý přivezl z Itálie a ve svém podniku chlebíček přiblížil tomu, jak je připravujeme i u nás. Největšími milovníky chlebíčků byli za první republiky Hugo Haas, Ema Destinová nebo Vlasta Burian. 

Čemu fandí Češi

Jak je to s chlebíčky u nás? „V poslední době samozřejmě roste poptávka po zdravějších alternativách tradičních chlebíčků, stále je ale u čechů nejoblíbenější klasika – chlebíček se šunkou na bramborovém salátu doplněný vejcem, a my jsme za to rádi,“ popisuje lahůdkář Jiří Kulhánek. Češi tedy vyhledávají především klasiku, oblibě se ale těší i moderní speciality, jako jsou například odlehčené tvarohové pomazánky. Jedna věc se ale nemění: aby si chlebíček oblíbili zákazníci, je potřeba, aby byl poctivě udělaný.

„Chlebíček nemůžete ošidit. To by každý hned poznal. Proto děláme všechno stejně, jako bychom to připravovali pro svoji vlastní rodinu: třeba i brambory na bramborový salát vaříme ve slupce,“ dodává ﷯zakladatelka Libeřských lahůdek Jindřiška Šindelářová.

Král oslav

Potřebujete: veku, nakládanou okurku, šunku, vařené vejce, bramborový salát, papriku, petrželku, majonézu.

Nemusí jít o dietní hřích: S celerovou pomazánkou

Potřebujete: 1 velké jablko, citronovou šťávu, sůl, 40 g majonézy, 10 g vlašských ořechů, 90 g celeru, olivový olej, mletý černý pepř, veku, petržel či polníček na ozdobu.
Postup: Celer krátce povařte v osolené vodě, pak nastrouhejte nahrubo. Jablko oloupejte, nastrouhejte a přidejte k celeru. Přimíchejte nasekané vlašské ořechy, majonézu, lehce pokapejte olejem a dochuťte solí, pepřem a citronem. Pak důkladně promíchejte. Pomazánku nechte vychladit a namažte na čerstvou veku.

Pochutnával si i Napolenon

Chlebíček má dlouhou historii, která se táhne až do středověku. Tehdy byly krajíce chleba používány jako jedlé tácky, na kterých bylo servírováno jídlo. Jedna z legend praví, že za vznikem chlebíčků čili otevřených sendvičů stojí sám Napoleon Bonaparte. Ten kvůli úspoře času preferoval studenou kuchyni, ale protože byl vybíravý, nechával si chléb servírovat tak, aby bylo hned vidět, čím je obložen. Ze zemí západní Evropy se k nám dostal chlebíček přes Německo v devatenáctém století.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.