Potkani a myši útočí: Zatočte s hlodavci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Potkani a myši útočí: Zatočte s hlodavci!

Klasická pastička na myši.
Klasická pastička na myši. (Foto scom, ara)

Slunečných dnů je pomálu, přirozená potrava s nadcházející zimou mizí. Hlodavci se začínají stahovat do domů. Jak se nevítaných návštěvníků zbavit? Co na ně platí a jak poznáte, kdo vám vlastně »ujídá chlebíček«? Deník Aha! vám poradí, jak s nimi skoncovat.

Co je to za vetřelce?

Potkan
Trus potkana je šedohnědý, oválný, tupě zakončený, až 2 cm velký. Najdete také vyhrabané nory, v prachu jsou viditelné cestičky a pro potkany jsou typické otěry hran, vznikající od břicha. Samozřejmě najdeme i stopy hlodání.

Myš
Upozorní vás typický myší pach. Také najdete trus délky 3 – 8 mm, stopy po hlodání a otisky tlapek.  


Nejlepší zbraní je prevence
*Utěsněte škvíry a štěrbiny. Polyuretanová pěna myši nezastaví, ale její používání je snadné. Spolehlivější je beton, sádra nebo tmel.
*Ukládejte potraviny (i zvířecí) do pevně uzavíratelných nádob, lůžkoviny, oblečení a podobně zavřete do plastových krabic.
*Všechny věci, které přišly do styku myšmi, pořádně omyjte a raději vydezinfikujte třeba savem, protože mohou být znečištěné močí nebo výkaly.
*Na vesnici můžete bojovat i přirozenými prostředky. Podporujte jejich predátory, například poštolky, káňata, puštíky či sovy, nebo si pořiďte kočku či malého psa.
*Zkuste hlodavce vypudit plašiči – to jsou ty skřínky na baterie nebo do sítě, které vyluzují pro hlodavce nepříjemné zvuky. Ultrazvuk se ovšem nešíří skrz zdi, takže je třeba více plašičů, nebo alespoň nechat otevřené dveře. Pozor však, ultrazvuk vadí všem domácím zvířatům i psům. Nouzově lze použít k plašení i program, který stáhnete do chytrého telefonu. 

Výzbrojte se na boj
*Pokud jsou hlodavci už v domě, nezbývá než nastražit pasti, ty však pomohou jen v začátcích. Jakmile se hlodavci rozmnoží, pomohou jen návnady.  Pasti
K odchytu myší můžete použít klasickou dřevěnou sklápěcí pastičku nebo nějakou její vylepšenou kovovou či plastovou verzi. Jako návnada se do pastí dává kousek sýra, čokolády, slaniny, ořechu nebo opečeného chleba. Pokud nechcete myši zabíjet, použijte past ve tvaru domku. Na jednu návnadu chytíte několik myší najednou. Vlezou úzkým otvorem dovnitř, ale už se nedostanou ven.

Nástrahy
Používání nástrah je rizikové, ale někdy se mu nelze vyhnout. Použít můžete granule či jedovatá zrnka obilí. Také sáčky s jedem či parafínové bloky, vhodné i do vlhka. Buďte ale opatrní, zvlášť pokud máte děti, nebo domácí zvířata. Zvířata navíc mohou mít problémy, i když pozřou otrávenou myš.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.