Potkan? Ne, vzácný hlodavec z Kuby! Chutná hutia je při chuti

Labužník se stal lahůdkou! Hutia kubánská v pražské zoo si umí pochutnávat požitkářsky třeba na brokolici. Gurmáni si zase k její škodě rádi pochutnávají na ní. Naštěstí ale nikoliv v zoo.
Hutia klame zavalitým tělem. Neohrabaně totiž jen vypadá. Dokáže mistrně lézt po stromech. Pomáhají jí v tom štíhlé prsty a ostré drápy. Těmi si také šikovně umí podat a přidržet potravu. Listy a výhonky ukusuje řezáky, které jí neustále rostou.
Hutia ale není vegetarián. Ráda si obohatí jídelníček také drobnými živočichy. Jejím masem si zase odnepaměti zpestřovali stravu obyvatelé Kuby a dalších karibských ostrovů, a tak se z kdysi hojně zastoupeného hlodavce stalo vzácné zvíře. V zoo se hutiím ale daří dobře a pravidelně přivádějí na svět mladé.