Ostravská zoo piplá další mimčo: Chlupáček se má čile k světu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ostravská zoo piplá další mimčo: Chlupáček se má čile k světu!

To je ono, čerstvě narozené mládě.
To je ono, čerstvě narozené mládě. (Foto Enrico Gombala, ara)

Už desáté mládě damana stromového se narodilo v Ostravě. Právě tato zoo je jedinou na světě, která damany stromové chová.

Mládě přišlo na svět poprvé v expoziční části zoo, v takzvané Noční Tanganice. Zatím se rodili damani výhradně v chovatelském zázemí mimo zraky návštěvníků. Maminka, která je prvorodičkou, se o potomka stará podle ošetřovatelů více než vzorně.
„Chovatelé zvířata nechávají v klidu, damaní rodinu nijak neruší. Podávají pouze potravu, provádějí rychlý úklid, a je-li vhodná chvíle, pořídí též videozáznam. Proto zatím neznáme ani pohlaví mláděte,“ sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. Damani jsou savci poměrně titěrní, ale kdysi byli jejich předci mnohem větší.


Víte, že...
...v poměru ke svým rodičům je mládě po narození dost velké? Je osrstěné a dobře vyvinuté, vidí a velmi aktivně se pohybuje. Příbuznost damanů se slony je potvrzena společnými znaky na kostře a v DNA. Na planetě se objevili před 40 miliony let a bývali mnohem větší, hmotnost měli podobnou s koněm.

Na video s damanem mrkněte ZDE:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.