Škola pohybu a »chování« převaláčků v pražské zoo: Okusovat, kopat, skákat – vše dovoleno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Škola pohybu a »chování« převaláčků v pražské zoo: Okusovat, kopat, skákat – vše dovoleno

Okousej mi hřívu.
Okousej mi hřívu. (Foto Aha – Karel Kopáč)

Skákat, běhat, kopat, okusovat, otírat se jeden o druhého – takové jsou hrátky hříbat koně Převalského v pražské zoo. A není to jen skotačení nevycválaných mláďat. Je to skutečná škola hrou.

Zatímco kočky se kočkují, kopytníci mají své skákací a běhací hry, při kterých hříbata lítají jako šílená nebo se díky pružným kloubům nahrbí a vyskočí do výšky jako antilopy. „Honičkami a skákáním si rozvíjejí motorické schopnosti, orientaci v prostoru, posilují si svaly,“ vysvětluje důležitost běhacích a skákací her zooložka Romana Anděrová.

Postupně se hříbata mezi sebou pouští i do hravých soubojů, jejichž cílem ale není zahnat útočníka nebo prchnout. Trénují fyzické dovednosti a správné společenské chování ve stádu. Učí se pozdravit, vzájemně si pečovat o srst. Otíráním se o sebe si předávají pach. Podle svých »parfémů« pak spolehlivě poznají, že patří ke stejnému stádu.

Mění srst
V zimě mají koně Převalského hustou světlou srst. Příroda je tak vybavila pro mongolské mrazivé větrné zimní měsíce. Hustá podsada je jako vlna, žádný vichr ji neprofoukne. Na jaře »kožich« vymění za srst krátkou, světle skořicovou.

Do přírody
Zoo Praha vede plemennou knihu těchto koní a podílí se na jejich návrtu zpět do mongolské přírody. Loni v červnu se vrátily do místa původního výskytu čtyři klisny.

Víte, že...
...koně Převalského žijí ve stádech jako v harému – jeden hřebec, několik klisen a hříbata? Klisna rodí jediné hříbě, které záhy po narození následuje matku a s ní i celé stádo.



Přečtěte si
janineplan...@...
2. 3. 2019 • 18:05

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.