Světová rarita: Pas pro 3000 let starého faraona! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Světová rarita: Pas pro 3000 let starého faraona!

Když zemřel, měl bílé vlasy a údajně hrozný chrup.
Když zemřel, měl bílé vlasy a údajně hrozný chrup. (Foto Profimedia.cz, ara)

Je to k nevíře, že pasové oddělení vydá cestovní doklad chlapovi, co už je tři tisíce let mrtvý! Omyl? Recese? Ani náhodou! Právě před 45 lety vystavili v Káhiře pas faraonovi Ramsesi II., ve své době obrovské celebritě, politikovi, který dnes nemá obdoby. Potřebovali ho totiž dostat do Francie, aby se jim úplně nerozpadl. Je to unikát, nikdy později se nic podobného neopakovalo!

Dnes by se podobná akce uskutečnila patrně v rámci marketinkové podpory, byla by to skvělá reklama, jenže tehdy to mysleli v Egyptě, a hlavně ve Francii, kam faraon cestoval, naprosto vážně!

Do Francie směl v roce 1974 člověk přicestovat, ať živý, či mrtvý, pouze s platným cestovním pasem. U nebožtíků, v případě repatriace, se předpokládá, že pas stále mají, jenže u panovníka, který vládl v hlubokém starověku, to nepřicházelo v úvahu.
U jednoho z nejslavnějších králů Egypta hrozilo, že se rozpadne, zajde na plísně, rozežerou ho bakterie, prostě shnije. A jako kulturní dědictví a symbol země musel být zachráněn. Vědci ve Francii nabídli pomoc, vymysleli důmyslnou konzervaci, ale ctihodná mumie musela přiletět do Paříže, kde se náročná záchranná akce odehrála.Nuže – Ramses II., velký válečník, diplomat i sjednotitel, dostal pas. Do kolonky zaměstnání vepsali král a do závorky připsali zemřelý! Pak ho šoupli do letadla a v Paříži na letišti se děly věci! Přivítali ho se stejnou pompou jako skutečného státníka, dostal i státní a vojenské vyznamenání a byl v houkající koloně odvezen do laboratoře k revitalizační kúře.

Ramses II. měl totiž namále. Byl často stěhován už po svém pohřbu v Údolí králů, velekněží se báli zlodějů i nájezdů ze sousedních regionů a chtěli symbol země ochránit. Měnila se tak pořád okolní teplota, později se ztratil i sarkofág, ve kterém odpočíval, zkrátka mumii tohle všechno neprospívalo.

Celý článek najdete v tištěné verzi AHA!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.