Velikonoční rádce Aha! Přírodní barviva na vejce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velikonoční rádce Aha! Přírodní barviva na vejce

Obarvit velikonoční vejce můžete tím, co najdete doma ve spíži.
Obarvit velikonoční vejce můžete tím, co najdete doma ve spíži. (iStock)

Nemáte čas shánět barvy na velikonoční vejce? Nezoufejte. Zkuste to letos přírodně! Stačí vám k tomu to, co najdete v kuchyni...

ŽLUTÁ

V hrnci smíchejte litr vody se dvěma lžícemi octa. Přiveďte k varu a přidejte 3 lžíce kurkumy. Snižte plamen a nechte 30 minut probublávat. Nechte zchladnout a přeceďte. Poté do nálevu dejte alespoň na 30 minut natvrdo uvařená vejce. Jakmile mají požadovanou barvu, vyndejte a osušte papírovou utěrkou.

FIALOVÁ

Do mísy vlijte hrnek červeného vína a namočte do něj uvařená vejce. Nechte alespoň 30 minut, poté vejce opláchněte studenou vodou a nechte uschnout.

SVĚTLE ORANŽOVÁ

Přiveďte k varu 2 hrnky vody a smíchejte se 4 lžícemi mleté papriky a 2 lžícemi octa. Nechte vychladnout a natvrdo uvařené vejce ponořte do tohoto nálevu. Nechte tak dlouho namočené, dokud nebudete s odstínem barvy spokojeni. Vejce vyndejte, opláchněte studenou vodou a nechte uschnout.

Inspirace na ozdobení velikonočních vajíček.

TMAVĚ ORANŽOVÁ

V konvici uvařte litr vody a přelijte do konvice se 3 sáčky černého čaje. Nechte 30 minut louhovat. Jakmile má čajový nálev pokojovou teplotu, vložte do něj alespoň na 30 minut uvařená vejce. Jakmile dosáhnou požadované barvy, vyndejte, opláchněte studenou vodou a nechte uschnout.

TMAVĚ MODRÁ

K vroucí vodě a octa přidejte 4 hrnky borůvek a postupujte dle návodu.

TMAVĚ ČERVENÁ

Slupky z 6 červených cibulí smíchejte s 2 hrnky vody a 3 lžícemi octa. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte 15 minut probublávat. Nechte vychladnout a do nálevu namočte uvařená vejce. Jakmile budou mít požadovanou barvu, opláchněte je studenou vodou a nechte uschnout.

Inspirace na ozdobení velikonočních vajíček.

ZELENÁ

Smíchejte dvě hrsti čerstvých špenátových listů s 2 hrnky studené vody a 4 lžícemi octa. Přiveďte k varu, poté snižte plamen a nechte půl hodiny probublávat. Nechte zchladnout, nálev přeceďte a na 30 minut do něj ponořte uvařená vejce.

SVĚTLE MODRÁ

Pro dosažení této barvy přidejte do nálevu 3 hrnky nakrájeného červeného hlávkového zelí. Pokud chcete výraznější barvu, nechte vejce v tomto nálevu přes noc.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.