Ozdoby ze Dvora Králové: Hody hody, doprovody, dejte vajíčko skleněný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ozdoby ze Dvora Králové: Hody hody, doprovody, dejte vajíčko skleněný

Jiné jsou v zářivých jarních barvách.
Jiné jsou v zářivých jarních barvách. (Foto pro Aha! – Pavel Joska)

Žluté, zelené i bohatě malované! Ozdoby z foukaného skla máme tradičně spojené s Vánoci. Ve Dvoře Králové je ale vyrábí i ve velikonočním provedení.

„Máme již přes 100 druhů a motivů vajíček, která nabízíme ve dvou velikostech, slepičí nebo pštrosí,“ říká Pavel Joska z firmy Ozdoba s tím, že první ústně foukané a ručně malované skleněné velikonoční ozdoby tu vyrobili už před 10 lety. Až do roku 2019 však putovaly jen na zahraniční trh. „O velikonočních ozdobách se u nás proto moc neví,“ dodává Joska. Nejvíce jsou oblíbená vajíčka s tradičním vzorem a obvyklými jarními barvami, které se používají běžně na kraslicích. Vedle skleněných vejdunků se vyrábí i velikonoční zvířátka jako například kachničku, slepičku, kohoutka a zajíčka.

Frčí barva fialek

Letošní novinkou ve skleněných velikonočních ozdob je kolekce vajíček v modrofialovém odstínu s názvem very peri. Ten byl firmou Pantone Color Institute vyhlášen barvou roku 2022. + foto fialové Trendy skleněná vajíčka v modrofialových tónech.

Vejce jako pro cara

Nabízí tu i luxusní vejce pokryté celé pravým 24karátovým zlatem a stovkami broušených křišťálových kamínků. Ke zhotovení asi 10 centimetrů vysokého vajíčka se podnik inspiroval dekory zlatnických mistrů, kteří tyto skvosty vytvářeli pro carský dvůr. + foto zlaté Luxusní ozdobu pokrývá pravé zlato.

100letá tradice

Před více než 100 lety začal pradědeček současných majitelů Václav Berger obchodovat se sklem, přesněji se skleněnými korálky. Během první světové války musel narukovat, tak obchod na chvíli usnul. Roku 1930 pak začal pan Berger s ruční výrobou vánočních ozdob. To trvalo do roku 1948, kdy komunisté zabavovali podnikatelům a živnostníkům majetky. Firma byla znárodněna. Václav musel v ukradeném podniku pracovat coby skladník, zaměstnancem se stal i jeho syn Jaroslav, který tam zůstal celý život.Vnučka původního zakladatele Miroslava Juklová obnovila rodinou tradici v malých prostorách rodinného domu. V současné době řídí firmu již pátá generace rodiny Bergerových – Romana a Martin Juklovi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.