Farář málem vyhodil bednu s cenným předmětem: Uvnitř se ukrýval křišťálový boží hrob | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Farář málem vyhodil bednu s cenným předmětem: Uvnitř se ukrýval křišťálový boží hrob

V kostele bude zpodobnění Kristova hrobu vystavené denně.
V kostele bude zpodobnění Kristova hrobu vystavené denně. (Foto pro Aha! – Rudolf Repka, ČTK/R. Petrášek)

Unikátní objev se před Velikonocemi podařil faráři v kunratickém kostele Povýšení svatého Kříže u Cvikova na Českolipsku. Mezi věcmi nalezl více než stoletý křišťálový boží hrob. Nechybělo přitom mnoho a vyhodil jej...

Překvapení se skrývalo v obyčejné dřevěné bedně mezi ostatními nepoužívanými předměty. „Myslel jsem si, že je to přepravka na obraz, tak jsem si řekl, že by se mohla vyhodit. Začal jsem ji zkoumat a zjistil, že se vyhazovat rozhodně nebude,“ popsal farář Rudolf Repka s tím, že hrob vytvořila sklářská rodina Zbitkových v 19. století. „Na podobnost a zřejmý původ božího hrobu nás upozornili bezprostředně po odvysílání reportáže v televizi,“ řekl pak ČTK farář. Ozvali se jim totiž kurátoři Valašského muzea v přírodě, kteří mají ve své sbírce podobný kousek z kostela v Novém Hrozenkově.

Stáří 130 let

Skříň skrývala vitráž tvořenou stovkami barevných skleněných kamenů. Ústředním motivem je kříž, který stojí na dřevěné arše úmluvy, po stranách klečí andělé. Odhadované stáří je 130 let. Unikát nyní musí projít renovací. „Je zachovalý, ale zaprášený, budeme ho muset dát do péče restaurátorům,“ doplnil Repka. Poté se hrob objeví v kostele Povýšení svatého Kříže, kde ho lidé budou moct obdivovat po znovuotevření kostelů. Na rozdíl od jiných zachovalých hrobů bude k vidění denně, stane se trvalou součástí expozice Křišťálového chrámu, na který kostel proměnili skláři nedalekého ateliéru výtvarníka Jiřího Pačinka.

Rodina Zbitkových

Za výrobou božího hrobu v Kunraticích stojí rodina Zbitkových, která se sklářstvím začala v roce 1846 v Olomouci. Specializovala na výrobu mobilních oltářů, božích hrobů a lurdských jeskyní. Sklářské předměty vyráběla až do začátku první světové války, a to nejen pro rakouskou monarchii, ale i pro zámoří. Celkem vyrobila kolem tisíce kusů božích hrobů. V Česku patří k největším ten v kostele svatého Mořice v Olomouci, další mají v Doudlebech na Českobudějovicku nebo Liběchově na Mělnicku.

Drží nad ním stráž

Boží hroby, které jsou zpodobněním Kristova hrobu, se vystavují vždy během Velikonoc. Po skončení velkopátečních obřadů, někdy i na Zelený čtvrtek, se do něj ukládá eucharistie. Na Bílou sobotu u něj pak věřící tradičně drží stráž, takzvané bdění. V Jeruzalémě se nachází Chrám Božího hrobu, který je důležitým křesťanským poutním místem.

Víte, že...

...boží hrob je posledním, čtrnáctým zastavením křížové cesty, kdy je tělo Ježíše Krista uloženo k poslednímu odpočinku?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.