Důkazy po požáru kostela svatého Michala: Selhala technika, nebo člověk? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Důkazy po požáru kostela svatého Michala: Selhala technika, nebo člověk?

Hasiči bojovali s ohněm bezmála čtyři hodiny.
Hasiči bojovali s ohněm bezmála čtyři hodiny. (Foto Aha! – David Malík, ara)

K ohořelým troskám kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze se včera vrátili vyšetřovatelé. Zjišťovali příčinu požáru, který historickou památku zdevastoval.

Dřevěný kostelík z poloviny 17. století vzplál ve středu kolem třetí odpoledne. Hasiči s ohněm bojovali bezmála čtyři hodiny! Z historické památky zbyly jen zuhelnatělé trámy a základy. „V kostele nebyla elektroinstalace, ale byla tam mobilní elektrocentrála. Prověřujeme tedy lidský faktor i technickou závadu,“ uvedl včera mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Šetření podle něj potrvá delší dobu. Škodu bude možné vyčíslit až po vyjádření památkářů.

Už krátce po požáru se hovořilo o tom, že chrám mohli podpálit bezdomovci či svíčky, které tam občas lidé chodili z pobožných důvodů zapalovat. Podle faráře Andreie Danciu se zde poslední bohoslužba konala v úterý. „Probíhala standardně. Když jsme odcházeli, bylo všechno v pořádku,“ dodal a upřesnil, že s bezdomovci tu nikdy problémy neměli. „Naopak, jak jsme mohli, podpořili jsme je, jídlem a tak,“ řekl. Myšlenku, že by někdo svatostánek podpálil úmyslně, si nepřipouští: „Doufám, že ne. Na to ani nemyslím.“ Policie i tak nadále pracuje s verzí, že za požárem může být lidská chyba související právě s lidmi bez domova.

Na dar Rusínů vyhlásí sbírku

Pravoslavný kostel sv. Michala, nazývaný někdy také karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. V roce 1929, kdy byla Podkarpatská Rus součástí tehdejšího Československa, ho Rusíni rozebrali a převezli do Prahy. To aby dali najevo, že stověžatou matku měst uznávají jako své hlavní město. Kostel se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Na jeho obnovu vyhlásí Praha veřejnou sbírku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.