Kytlice na Děčínsku: U lesa vyrostla tajemná zvonice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kytlice na Děčínsku: U lesa vyrostla tajemná zvonice

Tajemná zvonice se prakticky přes noc objevila na rozcestí u lesa v Kytlicích na Děčínsku.
Tajemná zvonice se prakticky přes noc objevila na rozcestí u lesa v Kytlicích na Děčínsku. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Mohutná dřevěná zvonice s bustou muže překvapila obyvatele Kytlic na Děčínsku. Prakticky ze dne na den vyrostla na rozcestí u lesa nedaleko místní farmy.

Nádherný sloup je ozdoben také dvěma srdci a tváří vousatého muže. Kdo a proč tady tento umělecký skvost postavil, teď řeší tamní obyvatelé. „Zajímal by mě jeho příběh. Je to kousek od naší chaty u skály,“ podivuje se místní Petr Psota. Aha! zjistilo, kdo stojí za vznikem pozoruhodné stavby. Myšlenka se zrodila v hlavě Tomáše Horáčka, který tu dlouhé roky trávil čas u svého dědečka Luby (†89).

„Byl to spontánní nápad vedený touhou dědečkovi poděkovat za to, že tu pro nás byl,“ svěřil se hrdý vnuk. Po dohodě s obcí nechal vytvořit tento dřevěný unikát. „Dědeček miloval zdejší lesy, rybníky a přírodu. Kytlice se tak i pro nás všechny stala důležitá,“ doplnil muž. Zvonice je opatřena provazem, který rozhoupává litinový zvon. Přístupná je každému.

Rekordní práce

Autorem uměleckého díla je známý řezbář Jiří Nekola z Březnice u Příbrami. Na výrobu měl od zadavatele pouhých 10 dní. S následnou instalací pomáhala těžká technika a několik dobrovolníků.



Přečtěte si
backora
25. 12. 2020 • 20:49

Věřím, že to bylo milé překvapení pro kolemjoucí,

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.