Varhany z 19. století se vrátily do Chomutova | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Varhany z 19. století se vrátily do Chomutova

Barokní varhany se vrátily do Chomutova po 73 letech.
Barokní varhany se vrátily do Chomutova po 73 letech. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Barokní varhany se do Chomutova vrátily v úterý po třiasedmdesáti letech. Od roku 1948 zdobily pražské Karolinum. Město o jejich existenci nevědělo a jeho vedení se to dozvědělo náhodou.

Náměstek primátora Milan Märc loni v říjnu doprovázel děti z Chomutova, které se zúčastnily výtvarné soutěže pořádané Karlovou univerzitou a byly úspěšné. „Právě tam se děkan zeptal, zda vím, že jsou v Karolinu varhany z Chomutova,“ řekl Märc s tím, že věci posléze nabraly rychlý spád.

Karlova univerzita se Chomutovu ozvala, že nástroj může vrátit. Jde však jen barokní skříň, protože stroj s píšťalami je součástí varhan v kostele sv. Vojtěcha v Praze. Město se nyní bude snažit vyjednat i návrat stroje. „Na sestavení varhan pozveme odbornou firmu a s historiky bude řešit, kam je v kostele umístit. Informace o tom, kde původně stály, se rozcházejí,“ řekl Bedřich Fryč, ředitel Chomutovské knihovny.

Našel se i oltářní obraz

Na své místo se v kostele sv. Ignáce v Chomutově vrátí i oltářní obraz. Z města nezmizel, jak se původně myslelo. V minulosti ho výřezy patrona kostela sv. Ignáce a andělů poničili vojáci a měl být zničen jako bezcenný. Muzejnímu kurátorovi a konzervátorovi Radku Zozulákovi ho bylo líto vyhodit, tak ho uschoval do tuby. Pracovníci muzea jeho existenci připomněli zhruba před 14 dny, když se řešilo osvícení nad polštářem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.