Kostel z desetikoruny přišel o oltář, je ve Vatikánu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kostel z desetikoruny přišel o oltář, je ve Vatikánu!

Nejznámější moravský kostel, katedrála sv. Petra a Pavla na Petrově.
Nejznámější moravský kostel, katedrála sv. Petra a Pavla na Petrově. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk a ara)

Nejznámější moravský kostel, katedrála sv. Petra a Pavla na Petrově, který je zobrazen i na desetikoruně, je bez obětního oltáře. Brněnské biskupství ho darovalo Vatikánu.

 Na nový oltář se složí i věřící. Stávající oltář rozložili ve středu dělníci na tři části. „Je to kvůli přepravě do Papežské koleje Nepomucenum v Římě. V celku váží oltář 1,7 tuny,“ řekl farář brněnské katedrály P. Tomáš Koumal. Nový oltář teprve vzniká. „Bude stát dva miliony. Biskup Vojtěch Cikrle ho posvětí 21. května. Zaplatíme ho ze svých zdrojů a ze sbírky mezi věřícími,“ vysvětlila mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Dělníci rozložili obětní oltář na tři části.

Kam míří

Nepomucenum je Papežská kolej v Římě založená v roce 1929. Jejím úkolem bylo vychovávat kněze i pro Československo, nyní pro Českou republiku. Vojtěch Cikrle se rozhodl koleji oltář věnovat proto, že ta má až dosud pouze dřevěný oltář.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.