Kostel zachraňují dobrovolníci: Na opravu chybí 900 tisíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kostel zachraňují dobrovolníci: Na opravu chybí 900 tisíc

Kostel Šimona a Judy v Lenešicích se má brzy otevřít pro veřejnost. Kostel opravují už 12 let dobrovolníci. Po zřícení věže románského kostela se místní rozhodli stavbu zachránit.
Kostel Šimona a Judy v Lenešicích se má brzy otevřít pro veřejnost. Kostel opravují už 12 let dobrovolníci. Po zřícení věže románského kostela se místní rozhodli stavbu zachránit. (Foto Okrašlovací spolek Lenešice)

V roce 2008 se zřítila věž románského kostela Šimona a Judy v Lenešicích. Jeho záchrany se chopil místní okrašlovací spolek a památka ze 13. století se měla letos otevřít. Na poslední opravy ale chybí peníze.

„Je potřeba postavit nové schodiště na kůr, položit dlažbu ve zřícené části a na ni napojit strop lodi. Náklady jsou vyčísleny na dalších 900 tisíc korun, které ale zatím nemáme,“ přiblížil předseda spolku Zdeněk Plaček. Doposud šly peníze z ministerstva kultury, od majitele kostela – římskokatolické církve, od obce Lenešice a z Purkyňovy nadace. „Poslední žádost o dotaci nebyla schválená a hrozí, že letos se kostel neotevře. Pomoct může ještě veřejná sbírka na záchranu kostela,“ vysvětlil předseda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.