Aktuálně z Jihlavy: Původní ciferník se do věže nevrátí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Aktuálně z Jihlavy: Původní ciferník se do věže nevrátí

Takto radniční hodiny vypadají nyní, kdy je čištěna celá věž.
Takto radniční hodiny vypadají nyní, kdy je čištěna celá věž. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Podoba městských hodin v Jihlavě se vrátí k té původní z první republiky. Prosadil to architekt Jaroslav Huňáček (60).

Architekt přesvědčoval památkáře o návratu k čtvercové podobě ciferníku hodin, jak tomu bylo na přelomu let 1923 a 1924, kdy probíhala rekonstrukce radnice. „Když se pod odstraněným ciferníkem, vyrobeným v 90. letech, objevil ten původní historický i s číslicemi, nebylo co řešit,“ uvedl Huňáček. Už den poté s jeho nápadem a narychlo vytvořenou počítačovou skicou souhlasili i památkáři. Ciferníku hodin se nyní vrátí nejen čtvercová podoba se zdobnými zlacenými bordurami v rozích, ale i původní hodinové ručičky.

„Na zlacení čekají také původní číslice, které horolezci odmontovali a snesli dolů,“ ukázal architekt. „Teď plechovou část věže čeká vyčištění a nový nátěr, pak dojde k osazení ciferníku hodin a opravě střechy,“ uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk s tím, že všechny práce by měly skončit do měsíce. Jihlavská radnice na současném Masarykově náměstí stojí na místě bývalého ohrazeného dvora ze 13. století. Následným spojením tří tehdejších výstavních domů funguje od roku 1425 jako městská radnice. Věžička s hodinami byla k radnici přistavěna v roce 1786.

Přečtěte si
-bello-
2. 6. 2021 • 12:45

Mají štěstí v Jihlavě. Mají souznění pro zachování toho, co město obohacuje o vjemy a historické zkušenosti. To Praze by to památkáři z Magistrátu vůbec neřešili-.Ti smetou všechno co není gigantické se stolu .V Praze už se zmrvilo tolik věcí, kdy ty drobné , které charakterizovaly dobu jsou nenávratně pryč, anebo se míchají hrušky s jabkama a je jim to taky fuk.Děsivý příklad je Klárov, kde je ohavná socha okřídleného lva coby památník a Magistrát to tak nechal! Jiné sochy po 1989 úplně zbytečně jako soc. umění poslal do pekel, ale stihlo se jich pár zachránit .Některé jsou i v ZOO a nic soc. závadného na nich vidět není .Naopak sochy rozeseté po nemocnicích v Praze to je je děs běs na kšeft !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.