Z památky zůstaly jen trosky: Zachrání poslední pec? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Z památky zůstaly jen trosky: Zachrání poslední pec?

Vzácná pec z roku 1807. Turisté marně dumali, co ten polorozpadlý hranol znamená.
Vzácná pec z roku 1807. Turisté marně dumali, co ten polorozpadlý hranol znamená. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Vypadá jako obyčejná hromada kamení. Jde ale o památnou pec na dřevěné uhlí z roku 1807. Unikát v Heřmanovicích na Bruntálsku chtějí nyní nadšenci zachránit.

„Je jediným pozůstatkem vysokých pecí v údolí řeky Černá Opava v Jeseníkách,“ popsal předseda spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus. Podle památkářky Jany Kynclové je pec dokonce poslední svého druhu na celém severu Moravy.

Prodali ji za korunu

„Pec patřila soukromé firmě. Oslovili jsme ji a ona ji ráda prodala obci za korunu,“ líčí Michalus, který na podporu místa začal se spolkem pořádat slavnosti Lapků z Drakova. Dnes už turisté vědí, co ten podivný hranol v lese znamená. „Dříve se zastavili a marně přemýšleli. Někteří lezli dírami dovnitř. Utěsnili jsme je, bylo to nebezpečné,“ říká předseda.

Ostatní zmizely

Unikát byl kdysi součástí velké Lorencovy huti v osadě Drakov, kudy vedla významná obchodní cesta z Vídně až k Baltu. Nyní konečně svitla naděje, že pec nezmizí v zapomnění, jako ty ostatní v Beskydech, jež byly po ukončení tavby železa s dřevěným uhlím zbourány.

Víte, že...

...pec o půdorysu 650 x 650 cm je vysoká okolo 15 m a široká osm metrů? Fungovala zhruba 30 let.

Dostavovat ji nebudou

Podle památkářky Jany Kynclové je teď důležité zastavit rozpad pece a poté ji zakonzervovat. „Znovu ji dostavět jako nějakou repliku by působilo falešně. Museli bychom fantazírovat, protože podklady a plány se nedochovaly,“ dodala.

Je jedinečná

Kraj pošle na záchranné práce 400 tisíc korun. „Z kdysi proslulé sudetské železářské oblasti se zachovala pouze tato jedinečná památka. Za dotaci se odstraní náletová zeleň a posbírají původní vypadané kameny, které se vrátí zpět při obnově. Pak přijde na řadu studie na záchranu památky,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.