Zachraňují vzácného motýla: Naděje pro okáče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Zachraňují vzácného motýla: Naděje pro okáče

Mladí motýlci mají za úkol rozšířit svůj druh po okolí.
Mladí motýlci mají za úkol rozšířit svůj druh po okolí. (Foto pro Aha! – Vladislav Kopecký, Miloš Andres)

Z české krajiny téměř vymizel, objevuje se pouze v okolí kopce Raná nedaleko Loun. Ochránci přírody se snaží o návrat motýla okáče skalního. První uměle odchované třepetálky už vypouštějí v okolí Litoměřic.

Na vrchol Radobýlu, kopce, který proslavil básník Karel Hynek Mácha, vyrazili s několika papírovými krabicemi. Ukrývaly jak housenky, tak uměle odchované motýlky. „Někteří jsou právě včera vylíhnutí a stále vlhcí. Ten let je proto pro ně zpočátku trochu horší, dokud zcela neoschnou,“ vysvětluje Miloš Andres (43) z Českého svazu ochránců přírody v Jaroměři. Každého vysazeného motýla ochránci přírody pečlivě popsali lihovým fixem. „Díky číslu na křídlech později poznáme, kolik motýlů tu zůstalo a kteří se třeba přesunuli na okolní vrcholy. Nijak jim to neuškodí, a navíc to odradí sběratele motýlů, pro které nemá takto označený kus žádnou cenu,“ přiblížil Andres.

Víte, že...

...o experiment českých ochránců se zajímají už i v Německu a Rakousku?

Zachrání i další?

Záchrana okáče skalního se promítne také do života dalších živočichů a rostlin. „Je to takzvaný deštníkový druh, díky kterému se podaří obnovit jiné zanikající druhy. Například saranče německé, koniklece či příbuzný druh motýla – okáče metlicového,“ uzavřel Miloš Andres.

Zničila ho vysoká tráva

Okáč vymizel v 90. letech minulého století, kdy došlo k úbytku chovatelů ovcí, které spasou vysokou trávu. „Potřebuje nízké traviny, kostřavy a drny. Přes přerostlé rostliny se nedostane, kam potřebuje. Zanikl ztrátou vhodného biotopu,“ upřesňuje Miloš Andres. V okolí Rané u Loun se udržel proto, že tam chodí dost turistů a milovníků paraglidingu. Díky nim tu zůstává pouze krátká zeleň. „Dříve byl značně rozšířen po celé republice. Říkalo se mu také »pražský motýl«, býval totiž na všech kopcích kolem Prahy,“ doplnil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.