Motýl martináč hrušňový: Návrat po 11 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Motýl martináč hrušňový: Návrat po 11 letech

Akt lásky martináčů. Kopulace trvá 14 až 16 hodin.
Akt lásky martináčů. Kopulace trvá 14 až 16 hodin. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Přírodovědci jásají nad jednou z dobrých zpráv v těchto špatných časech. V Buchlovicích na Uherskohradišťsku se totiž po 11 letech opět objevil největší evropský noční motýl, martináč hrušňový.

Tento silně ohrožený druh byl k vidění v Buchlovicích v dubnu 2007 a v roce 2009 o pár kilometrů dál, v Modré. Tam se samička dokonce usadila u dveří obecního úřadu. „Celé tři dny tam čekala na samečka,“ řekl v té době starosta Miroslav Kovařík. „Tehdy jsem je tu viděl vůbec poprvé. Ale už jich tady lze zahlédnout více,“ konstatoval včera.

Krásný pohled
Nečekanou večerní návštěvu u okna domku měla v pondělí paní Jaroslava (63) z Buchlovic. „Všimla jsem si, že je něco tmavého u parapetu. Když jsem přišla blíž, zajásala jsem. Jako školačka jsem sbírala motýly, tak jsem hned věděla, že je to parádní martináč. Taková podívaná, to je pohlazení na duši. Zřejmě ho přivábila rozkvetlá hrušeň a čekal na noční výlet,“ řekla.

Smrtící postřiky
„V Čechách se tento martináč objevuje v teplých místech Polabí. Hojně také na jižní Moravě. Rozšiřuje se i v podhůří Chřibů na Uherskohradišťsku. V několika lokalitách byl spatřen i na Zlínsku,“ uvedl entomolog Vladimír Bělín (64) ze Zlína. „Tento noční motýl je chráněný. Nejvíc ho ale likvidují postřiky v meruňkových sadech. Tedy jeho housenky. Meruňky totiž hodně preferuje,“ vysvětlil Vladimír Bělín. Podle jeho slov je tento motýl žádaný mezi sběrateli a může do přírody někdy uniknout chovatelům i z domácích chovů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.