Klesl stav motýlů v naší přírodě: Vraťme hmyz do zahrad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Klesl stav motýlů v naší přírodě: Vraťme hmyz do zahrad!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Jsou šperky letních dnů i nocí. Když jsme byli malí, třepetali se motýli všude, na loukách, v lesích i ve městech, modří, žlutí, bílí, pestrobarevní. Je jich ale stále méně, mnozí jsou na prahu vyhynutí. Kam mizí a jak je můžeme vrátit alespoň do zahrad?

V Česku je podle odborníků ohrožena až čtvrtina druhů hmyzu. Alarmující je úbytek motýlů. Za posledních sto let klesl jejich stav asi o 30 procent. Důvody? Změna klimatu, automobilová doprava, špatná péče o půdu, ubývání biotopů a mokřadů a mnoho dalších vlivů připravuje hmyz včetně motýlů o životní prostor. Globální problém jedinec nevyřeší, ale přesto podle ochránců přírody může každý pro návrat motýlů, a nejen jich, něco udělat.

„Už laickým pozorováním vidíme, že se dlouhodobě děje něco, co má za následek obrovské úbytky hmyzu. Motýli ilustrují, jaká je to katastrofa. Vidět jich dnes více na jedné louce je téměř zázrak,“ říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. V soutěži Živá zahrada, kterou svaz organizuje, mají lidé na svém pozemku pozorovat alespoň tři druhy motýlů. Podle Stýbla je tento bod téměř z 80 procent nesplnitelný. Dobrou zprávou je, že lidem krasavci hmyzí říše chybí, a tak mnozí své zahrady upravují, aby se u nich opět zabydleli. Jak na to? Žádná chemie, méně sekání, zasadit pro motýly lákavé rostliny a nechat trochu prostoru pro plevel.

Co komu chutná

● Vysazená hlávka zelí chutná housenkám běláska zelného.
● Čičorka pestrá přivábí především žluťáska.
● Kopr a mrkev jsou potravou pro housenky otakárka.
● Na šťávě z přezrálého a nahnilého ovoce hodují otakárci.
● Na slunečnice, levanduli, šalvěj, pelargonii, modřenec či astry nalákáte všechny motýly.

Zapomeňte na chemii

Pokud si vyšperkujete zahrádku tím, že byť jen cestičky vystříkáte chemií, která se přenáší i mimo ně, pak nečekejte, že bude vaše zahrada žít.

Chtějí pít a teplo

Motýli potřebují pít. Vyřeší to jezírko s mělkou částí nebo mělká miska s dešťovou vodou. Rádi se také vyhřívají na sluníčku, potěší je kousek zděné zídky, starý pařez, hromádky větviček nebo kamenů, které paprsky prohřejí.

Méně exotiky

Chceme-li, aby se motýlům kolem nás dařilo, pak bychom měli mít na zahradě nebo před domem méně exotiky a co nejvíce původních rostlin, které patří do střední Evropy. „Je dobré je zvolit tak, aby stále od jara do podzimu něco kvetlo,“ radí Stýblo.

Omezit sekání

Má-li zahrada žít, je dobré nelikvidovat z ní úplně všechno. „Častým sekáním zničíme nejen potravu pro hmyz, ale i samotné housenky a vajíčka na rostlinách,“ vysvětluje Stýblo. Raději na slunném, ale závětrném místě vysaďte kousek pestré květnaté louky.

Prostor pro kopřivy

Kopřivy nejsou sice ozdobou zahrady. Jsou však nejen výbornou léčivkou pro člověka, ale také potravou pro housenky půvabné babočky kopřivové.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.