Na Šumavě objevili brouky, co se znali s mamuty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na Šumavě objevili brouky, co se znali s mamuty!

Trnoštítec horský aneb Modrý mauritius pro sběratele.
Trnoštítec horský aneb Modrý mauritius pro sběratele. (Foto pro Aha! – Lukáš Skořepa)

Odborníci slaví. Na Šumavě objevili dva druhy brouků, o kterých si mysleli, že tam dávno vyhynuli. Radují se z tesaříka javorového a trnoštítce. O něm mluví jako o modrém mauritiu hmyzí říše.

Nesmírně vzácní jsou oba. „My jsme si dlouho mysleli, že na Šumavě je po nich veta. Tesařík javorový byl naposledy zaznamenán na Železnorudsku v roce 1946. O trnoštítci jsme měli jen kusé informace,“ řekl náměstek Správy NP Šumava Martin Starý. Průzkum ukázal, že tesařík javorový se vyskytuje hned na několika lokalitách. Trnoštítec horský byl pozorován jen na třech místech na Šumavě.

Hlavní ohniska výskytu jsou na Prachaticku, konkrétní lokality ale odmítají zveřejnit. „Důvodem je ochrana. Někteří sběratelé jsou neomalení. Navíc každý odchyt trnoštítce horského, který je kriticky ohroženým druhem, je u nás možný pouze na výjimku a nesmí se s ním obchodovat. Je to takový modrý mauritius pro sběratele brouků,“ zdůraznil mluvčí správy parku Jan Dvořák.

Trnoštítec horský

Na Zemi se vyskytoval už v době čtvrtohor, setkal se tedy s mamuty. Měří až tři centimetry, jde o pralesního specialistu, který potřebuje k životu velké množství mrtvého dřeva na velké ploše. Šumava, která je nejméně ze třetiny bezzásahová, pro něj představuje jedinou životaschopnou lokalitu u nás. V Evropě velmi vzácný, vyskytuje se ještě v Alpách.

Tesařík javorový

Horský druh tesaříka, který žije na živých, ale poškozených, prasklých nebo zlomených stromech. Proto si libuje na javorech klenech poškozených lavinami. Larvy si ve dřevě prožírají chodbičky a dospělí brouci za slunných dní pobíhají po kmenech a poletují v korunách.

Víte, že...

...se zřejmě zachovali v pralesních částech a nyní se díky dobrým podmínkám v bezzásadové oblasti, kterou vědci označují za Noemovu archu, množí?



Přečtěte si
-bello-
27. 11. 2020 • 11:47

Hm, na jaře tam budou sběratelé se špendlíky denní návštěvou.
Lokalita by se neměla říkat ani náhodou ( zatím) si myslím já..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.