Kde se rozmnožují naši nejkrásnější brouci? SEX na růžích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kde se rozmnožují naši nejkrásnější brouci? SEX na růžích

Kopulující krasavci. Zlatohlávci hladcí, k teří nejsou chráněni.
Kopulující krasavci. Zlatohlávci hladcí, k teří nejsou chráněni. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Je to k naštvání. Už třetí rok ničí paní Jaroslavě (64) z Buchlovic na Uherskohradišťsku květy růží zlatohlávci. Za tu dobu poznala život těchto brouků téměř do podrobna. Seznámila se i s jejich milostnými radovánkami, které připomínají hromadný sex.

Naši nejkrásnější brouci rodu Potosia cuprea nalétávají na velkokvěté růže světlých barev. Snaží se za kaž dých okol nost i dostat do středu. „Živí se totiž hlavně nektarem květu. Pokud není ještě plně rozvinutý, prokousávají se k pylu a ostrými nožkami ho poškozují. Poruší přívod živin do koncové části a ta usychá,“ vysvětlil Aha! entomolog Dan Čagánek (52) z Otrokovic na Zlínsku. Květen byl chladný, pak zase pršelo, tak si pěstitelka včas ustř ihla pár nakvétajících růží do vázy a potěšila se s nimi.

Invaze brouků
„Potom ale přišel nevídaný úka z, který jsem dosud nepozorovala,“ řekla „Na jednom květu se živilo někdy i pět zlatohlávků hladkých, těch krásných, a ještě více zlatohlávků tmavých. Ti jsou menší, černí s bílými skvrnkami. Vzápětí se oba dr uhy začaly věnovat erotickým hrátká m. To byla tedy podívaná. Na druhou stranu už ale nebylo růžím pomoci. Skončily opět zničené. Okvětní lístky opadly,“ popsala žena.

Milostný apetit
„U hmyzu je to tak, že mají své cykly, které nám nejsou zatím dostatečně jasné. Mnohdy tři, čtyři roky nejsou někteří brouci téměř pozorovatelní a pak je jich spousta. Černý zlatohlávek se ale líhne každý rok. Záleží na počasí. Letos bylo delší dobu deštivo a to sexuálním hrátkám nepřálo. Jakmile začalo teplo, tak se to snažili dohnat,“ míní entomolog Dušan Trávníček z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Krásný škůdce
Brouk je to krásný, ale je to pořádný škůdce. V jižní Evropě způsobuje hospodářské škody na peckovinách a nejsou proti němu účinné ani ochranné prostředky. Oproti lesklému zlatohlávkovi je tmavý od roku 1992 chráněný.

Penis jako klíč do zámku
A jak milování u zlatoh lávků probíhá? „ Samička vypustí feromony a na láká tak samečka. Ko - puluje postupně s několika samci. Samec má penis zakončený různými výstupky, chloupky, výběžky. A funguje to jako klíč do zámku. Kdyby se zachtělo samičky jinému broukovi, nedostal by se dovnitř. Tí m je zaručeno, aby nedocházelo k mez idruhovému křížení,“ přiblížil Dan Čagánek.

Zlatohlávkovití jsou bezesporu jednou z nejkrásnějších a nejpůsobivějších skupin brouků. Většina jsou výborní letci s denní aktivitou. Za potravou vyrážejí především při vyšších teplotách a za slunečného počasí. Živí se tekutou nebo velmi měkkou potravou – přezrálým ovocem, nektarem z květů i květy samotnými či mízou ze stromů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.