INVAZE HMYZU: Za minutu až 100 komářích bodnutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

INVAZE HMYZU: Za minutu až 100 komářích bodnutí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Tolik komárů nebylo v Česku už šest let! Výrazně k tomu přispěly louže po červnových deštích. Největší ohniska jsou na jižní a severní Moravě a v jižních Čechách.

„Na některých místech je už kalamitní stav. Ten začíná okamžikem, kdy člověka bodne za minutu 30 komárů. V některých lesích na Břeclavsku evidujeme až 100 útoků komárem za minutu,“ upozornil Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Repelent zdarma

Komáři neútočí jen v lesích. Jihočeská Třeboň nechala postřikem ošetřit plochu jednoho hektaru. „Použili jsme VectoBac, který působí pouze na komáří larvy. Pro ostatní hmyz je neškodný,“ ujistil Jaroslav Fliegel, vedoucí odboru životního prostředí třeboňské radnice. Útoky krvelačných komárů musí snášet i obyvatelé severní Moravy. Podle místních jde o více než 40 útoků za minutu. „Místo roušek teď rozdáváme občanům zdarma repelent,“ řekl místostarosta Abrechtiček Lukáš Pitucha.

Přenos nemocí

Krev sající hmyz zatím nepatří mezi přenašeče obávaných nemocí, jako je západonilská horečka. „Pokud se ale voda bude po deštích v krajině nadále držet, rozšíří se i obávaný přenašeč komár pisklavý. To by byl velký problém,“ upozornil Šebesta.

Jak se chránit při grilování?

Při pořádání domácích párty či grilovaček doporučují hygienici 3D repelent. „Je vodou ředitelný. Postříká se jím zahrada a jako účinná ochrana vydrží proti komárům několik dnů,“ uvedl Oldřich Šebesta.

Pozor na barely a bazény

Komáři mají rádi stojatou vodu. Zakrývejte proto své bazény a barely s vodou na zalévání. Pokud se do ní dostanou komáří larvy, vodu buď vylijte, nebo larvy vylovte hustým sítkem.

KDE SE KOMÁŘI NEJVÍC PŘEMNOŽILI

● jižní Morava

● Kančí obora u Břeclavi, lesy mezi Lednicí a novomlýnskými nádržemi, přístaviště v Hodoníně

● severní Morava

● oblast kolem Studénky

● jižní Čechy

● okolí Třeboně

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.