Blechy psí na člověka nejdou? Děda Komárek neměl pravdu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Blechy psí na člověka nejdou? Děda Komárek neměl pravdu!

 (Archiv)

Pořád je dost těch, kteří věří, že se legendární hláška Josefa Kemra alias dědy Komárka z filmu Na samotě u lesa zakládá na pravdě. Tento omyl ale může mít i tristní následky. Blecha je totiž často přenašečem tasemnice psí. Navíc zbavit domácnost blech může být nad lidské síly a bývá třeba zásah profesionála. Domů tak blechy nejlépe vůbec nepusťte a zvíře před nimi chraňte.

Existuje množství způsobů, jak chránit svého psa nebo kočku před blechami, ale i třeba klíšťaty. Slouží k tomu tzv. antiparazitární produkty a přípravky. Trendem jsou přitom prostředky využívající účinnosti přírodních látek.

V ŠAMPONECH I OBOJCÍCH

V antiparazitárních obojcích či pipetách se můžete setkat s přírodní látkou gerianol, která působí repelentně, a pokud je již zvíře napadeno, klíšťata nebo blechy dehydratuje, takže obvykle nemají dostatek času na předání nebezpečné infekce. „Antiparazitárně působí také např. minerální olej dimetikon a rozmarýnový olej, které se používají jako složky antiparazitárních šamponů pro psy i kočky,“ říká Juraj Karczub, lékárník z Lékárny Forte v nákupním centru Královo Pole v Brně.

PÉČE JAKO U LIDÍ

Mnoho páníčků si myslí, že nevykazují-li zvířata zdravotní potíže, není třeba se o jejich kondici zajímat. Péče se přitom značně podobá péči o zdraví u člověka. Více než vhodná je i u psa, ale i kočky prevence, kterou můžete provádět na různých frontách a není to jen ochrana před blechami či klíšťaty. I pes může užívat přípravky na klouby, které se složením od lidských v podstatě neliší, podobně lze preventivně podávat zvířeti přípravky na srdce a cévy nebo zažívání. Samozřejmou součástí domácí zvířecí lékárničky by pak měl být také přípravek na čištění zubů, ale i uší nebo očí.

PORADA S LÉKAŘEM

Stejně jako u lidí není dobré bezhlavě využívat všechny možnosti, které se nabízejí. Vhodnost toho kterého přípravku se tak vždy vyplatí konzultovat s lékařem nebo s lékárníkem. Ano, v lékárně vám také poradí – přípravky určené k péči o psy nebo kočky jsou totiž již běžnou součástí lékárenského sortimentu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.