JEDOVATÁ STONOŽKA V ČESKU: Jak moc je nebezpečná? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

JEDOVATÁ STONOŽKA V ČESKU: Jak moc je nebezpečná?

Strašník dalmatský se zabydlel v Česku.
Strašník dalmatský se zabydlel v Česku. (Foto Wikipedie)

Černé pruhy, dlouhatánské nohy a celková velikost až 10 centimetrů! Tak vypadá cizokrajná stonožka strašník dalmatský. Jedovatý druh pocházející z jižní Evropy se už zabydlel i v Česku. Máme se bát?

Jak název napovídá, s tímto druhem stonožky jsme se mohli setkat třeba na dovolené v Chorvatsku. Vlivem vyšších teplot posledních let se ale rozšířil napříč Českou republikou. „Jde o mediteránní druh, který zasahoval pouze na jižní Moravu především v místech, kde se pěstuje vinná réva. V posledních letech se ale postupně šíří,“ informovala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Plachý, ale kouše
Strašník se vyskytuje nejčastěji v blízkosti lidských obydlí. „Jde o různé zídky, zdi, hromady kamení nebo sklepy,“ uvedl server Přírodovědci.cz. Dravý druh je jedovatý, pro člověka však jeho kousnutí není smrtící. Má podobné účinky jako bodnutí včelou. Většinou k němu ale nedochází, protože strašník je velmi plachá stonožka.

Rychlý sprinter
Tento hmyz je pořádně hbitý, ve sprintu dokáže za vteřinu urazit půl metru! Strašník je také užitečný a obyvatelé středomoří jej doma dokonce chovají. Živí se drobným hmyzem a škůdci, a dokáže tak obydlí zbavit komárů, švábů, štěnic či pavouků. Pokud ho doma nechcete, je třeba místnost vysušit a utěsnit škvíry ve stěnách, aby se neměl kudy vrátit.

Další cizokrajní vetřelci
Teplo a mírné zimy posledních let připravily v Česku podmínky i pro tropické komáry. Vědci jejich výskyt zaznamenali především na jižní Moravě. Jejich rozšíření u nás před dvěma lety vedlo k varování před západonilskou horečkou, jejíž případy se objevily na Hodonínsku i v jižních Čechách. Teplo pomohlo rozšíření také nebezpečného druhu pavouka zápřednice jedovaté. Její kousnutí může způsobit bolestivý otok až krátkodobé částečné ochrnutí. Podle arachnologů se u nás adaptovala natolik, že dokáže i přezimovat.

Víte, že...
...výskyt více jedinců značí, že má v místě mnoho potravy?
...pokud se objeví u vás na zahradě, je to signál, že máte problém s přemnoženým hmyzem

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.