Ludvík Jurzykowski (99) z Dolní Lomné: Včelařím už 90 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ludvík Jurzykowski (99) z Dolní Lomné: Včelařím už 90 let

Nestor právě chytil včelí roj, ukazuje místopředseda českých včelařů Miroslav Poništ.
Nestor právě chytil včelí roj, ukazuje místopředseda českých včelařů Miroslav Poništ. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Věk? Sice přibývající roky bere v potaz, už nemá tolik síly a nezvládne během dne takové práce co dříve, ale jinak je Ludvík Jurzykowski (99) z Dolní Lomné stále v jednom kole. Neuvěřitelných 90 let se stará o milované včely a do tajů medonosného hmyzu zasvěcuje své následovníky.

„Právě dnes jsem chytil včelí roj. Včelařím od devíti let, tedy letos je to rovných devadesát let,“ popsal obdivuhodný senior. Byl vůbec prvním chovatelem včel-matek v České republice, v mládí pečoval o těžko uvěřitelných tři sta včelstev! „Dnes jich držím jenom osm. Co mi dává vitalitu? Místní vzdoušek, voda, pohoda, práce a pohyb,“ prozrazuje muž, jenž je i řezbářem, ztvárňujícím beskydské lidové motivy. „No a samozřejmě včely, těch se nikdy nevzdám. Jejich žihadlo je lék, posiluje imunitu. Zpočátku jsem se bál, ale postupem času jsem na sobě vyzkoušel, že má léčivé účinky. A pak není den, abych si nedal med,“ říká. Spolek včelařů založili v obci roku 1932, Jurzykowski je jeho členem od samého počátku. Jeden z jeho žáků, Miroslav Poništ, to dotáhl až na místopředsedu Českého svazu včelařů.

Beskydské lesní medy
„Nejvíce se u nás daří medům medovicovým (lesním – pozn. red.). Letos má být rok na med bohatý, předchozí dva byly spíše slabé,“ popisuje Ludvík Jurzykowski.

Začali na divokých včelách
Ačkoli z historických pramenů nelze přesně určit, kdy a kdo začal jako první včelařit v údolí říčky Lomná, zdá se, že to bylo již v době osidlování tohoto území, kdy se v tamních lesích žily divoké včely.

Řepka jim nechybí
„V naší lokalitě kolem říčky Lomná jsme poněkud chráněni před velkými plochami monokultur, a tak se nám daří udržovat naše včelstva bez nákaz a následných velkých úhynů,“ řekl Miroslav Poništ.

Nejstaršími včelaři (95 a 99) jsou ti z Lomné. Recept? Práce, vzduch, voda a včely

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.