Viděli jste okrajenku? Řekněte to vědcům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Viděli jste okrajenku? Řekněte to vědcům!

Okrajenky žlutoskvrnné byly u nás zatím objeveny jen tři. Nemáte ji doma v květináči?
Okrajenky žlutoskvrnné byly u nás zatím objeveny jen tři. Nemáte ji doma v květináči? (Foto zoo Olomouc/Milan Kořínek)

Mnohonožku okrajenku žlutoskvrnnou objevil v jenom z květináčů olomoucké zoo její fotograf Milan Kořínek. Jde o teprve třetí pozorování tohoto tvora v Česku. Vědci po něm přitom pátrají.

„Když jsem okrajenky nafotil, netušil jsem, o jaký druh jde. Až když jsme fotografie poslali do Národního muzea, zjistili jsme, co to je,“ prozradil fotograf. Okrajenky se k nám dostávají na kořenech palem a cyklasů z dovozu a ze zahradnictví si je domů může donést prakticky kdokoli. Přírodovědecké muzeum Národního muzea připravuje atlas rozšíření mnohonožek a přírodovědci by přivítali veškeré informace o jejich výskytu. „V případě, že se s okrajenkou setkáte, dejte vědět na mail pm@nm.cz,“ žádají z olomoucké zoo. Stačí ji vyfotit, muzeum ale přijme i živé či mrtvé exempláře.

Je užitečná

Máte v květináči okrajenku žlutoskvrnnou? Netřeba se jí bát. „Ona je naopak užitečná, protože provzdušňuje půdu a obohacuje ji humusem. Rostlinám nijak neubližuje, živí se jejich opadanými uschlými listy,“ prozradil kurátor sbírky bezobratlých Národního muzea Petr Dolejš.

Kam s ní?

Pokud se s okrajenkou setkáte, stačí ji vyfotit a snímek poslat na mail pm@nm.cz. Vědci také přijmou živé exempláře poslané v plastové nádobě s navlhčenou vatou, či mrtvé v nádobě se 40% lihem. Posílat je lze na adresu: Národní muzeum – Přírodovědecké muzeum, Zoologické oddělení, Cirkusová 1740, 190 00 Praha 9 – Horní Počernice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.