Unikátní exponát v Ostravě: Orlice sražená z Reichstagu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní exponát v Ostravě: Orlice sražená z Reichstagu!

Druhá světová válka probíhala zároveň na africkém kontinentu. Nacisté nasadili v pouštích své jednotky Afrikakorps.
Druhá světová válka probíhala zároveň na africkém kontinentu. Nacisté nasadili v pouštích své jednotky Afrikakorps. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Sběratelské vášni zcela propadl Pavel Pokorný (48) z Ostravy. Už před šestatřiceti lety. Z koníčka se stal tak velký kůň, že nezbývalo, než si otevřít vlastní muzeum. A to vojenské.

„Rodiče mě vozili s sebou za minulého režimu po burzách, je zajímaly starožitnosti. Takže velkou vášeň k originálním sběratelským kouskům jsem podědil a už jako kluk jsem se začal specializovat na válku,“ vzpomíná Pavel Pokorný. Sbírat začal vše, co se týkalo druhé světové války. Od nábojů přes medaile, vlajky, zbraně po uniformy a další dobové předměty. „Zlom nastal tehdy, když manželka odmítla v ložnici spát pod figurínami ve vojenských uniformách,“ usmívá se sběratelský nadšenec.

Dům na úvěr

Aby měl kam umístit stovku postav v originálních dobových oděvech, a přidat k nim i válečné scenérie, založil si muzeum vojenství, a to hned třípatrové. Vzal si na to úvěr a koupil dům. „Žádné kopie tady neuvidíte, to bych byl špatný sběratel,“ říká. Za asi nejcennější kousek považuje jednu z orlic z německého říšského kancléřství, Reichstagu, kterou v roce 1945 při osvobozování Berlína shodili ze střechy sovětští vojáci. „Nikdy jsme ji sice nevážil, ale neunesl byste ji,“ ukazuje raritní exponát Pavel Pokorný. Jak zdůraznil, muzeum slouží výhradně lidem, které zajímá vojenská historie i dobové exponáty. „Jako provozovatel výstavy se zcela distancuji od jakýchkoliv hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ konstatoval sběratel.

Tak to je ona - orlice z Říšského sněmu v Berlíně.

Víte, že...

...říšská orlice shozená ze sněmovní budovy v Berlíně v roce 1945 je nestarší dochovanou a největší v Evropě, s rozpětím křídel 350 centimetrů!

Válečná motorka

Pro technické nadšence je tu vystavena také motorka DKW NZ 350 v originálních válečných barvách z roku 1944 i lafeta k německému kulometu z roku 1943.

Kde, kdy a za kolik 

Těšínská 116/35, 710 00 Slezská Ostrava

Otevírací doba: pondělí až neděle od 11 do 18 hodin, otevřeno i ve státní svátky kromě Vánoc a Nového roku

Vstupné: dospělí 190 korun, děti do 15 let a senioři 150 korun, rodinné vstupné 480 korun, skupinové vstupné (od 15 osob) 100 korun za osobu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.