Sběratel Ladislav šéfuje v Mattoniho muzeu: Začalo to u majora Zemana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sběratel Ladislav šéfuje v Mattoniho muzeu: Začalo to u majora Zemana

Ladislav Sýkora vlastní původní archiv Mattoni z let 1857 – 1960.
Ladislav Sýkora vlastní původní archiv Mattoni z let 1857 – 1960. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Etikety z minerálek sbíral od osmi let. Později k tomu přidal retro předměty. Nyní si sběratel a znalec historie rodu Mattoni Ladislav Sýkora (38) z Nejdku na Karlovarsku splnil sen. Je z něj ředitel muzea! A zapůjčil mu i některé vlastní cennosti.

Pan Ladislav pochází původně z Vojkovic nedaleko Kyselky. Jeho nadšení pro sběr čehokoliv se projevovalo už v dětství. Z pokoje si udělal retro kancelář majora Zemana, později v novém domě v Nejdku provozoval retromuzeum. Jak šel čas, naskytla se mu možnost odkoupit dědictví, které uchovávalo část cenného archivu rodiny Mattoni. „Postupně jsem sbírku doplňoval z aukcí a odkupem od dalších sběratelů,“ říká pan Ladislav. Získal tak originální dokumenty a předměty, které mu záviděla i společnost Karlovarské minerální vody a.s. „Napadlo mě, že bychom mohli spojit síly a vymyslet něco, z čeho budou mít radost obě strany a hlavně návštěvníci. Oslovil jsem vedení společnosti a domluvili jsme se, že se jim budu nově starat o muzeum Mattoni, které v Kyselce již šest let provozují,“ vypráví s nadšením sběratel.

Půjčil i medaily

Splnil si tím svůj profesní sen a navíc firma našla nejpovolanějšího z povolaných. „Ve sbírce mají z 95 procent pouze kopie. Já vlastním originály a dohodli jsme se, že je do expozice zapůjčím. Hlavně budeme vystavovat stále něco nového,“ láká návštěvníky. Nejcennější exponát, který muzeu zapůjčil, je pamětní medaile vydaná k 40. výročí založení firmy Mattoni z roku 1905. Její hodnota je několik set tisíc!

Víte, že...

...Muzeum Mattoni v Kyselce se otevírá 1. dubna?

Obměny expozice

Muzeum v Kyselce bude mít možnost díky novému řediteli častěji návštěvníkům nabídnout něco nového. „Expozice se bude pravidelně obměňovat,“ slibuje Ladislav Sýkora.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.