Poslední psaní z Osvětimi: Pravnučka věnovala muzeu dopisy po zavražděné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Poslední psaní z Osvětimi: Pravnučka věnovala muzeu dopisy po zavražděné

Kurátorka Soňa Krátká s korespondencí.
Kurátorka Soňa Krátká s korespondencí. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Vanda Graf)

Jako rodinné stříbro uchovávali příbuzní Židovky Reginy Mändl (†77) z Vysokého Mýta její dopisy z koncentračních táborů. Teď památku na prababičku, kterou nikdy nepoznala, věnovala její pravnučka tamnímu muzeu.

Regina Mändl byla v prosinci roku 1942 s ostatními židovskými sousedy z Vysokého Mýta odvlečena do ghetta v Terezíně, odkud ji po roce nacisté transportovali do vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka (německy Birkenau). V lednu roku 1944 tam byla zavražděna v plynové komoře. Narodila se v roce 1866 v rodině obchodníka s látkami Tobiáše Bergera jako jeden z mnoha potomků. V roce 1890 se provdala za Ludvíka Mändla. „Měli několik dětí. Ty nejmladší ale zemřely velmi malé. Dospělosti se dožila jen dcera Božena, která však zemřela v mladém věku,“ řekla Aha! vysokomýtská kurátorka sbírek Soňa Krátká. Právě Boženině dceři, své vnučce, v době věznění Regina psala.

Motáky o realitě v češtině

Vedle oficiálních cenzurovaných zpráv se po Regině dochovaly i neoficiálně posílané motáky psané na slabém papíře v češtině. V nich byly pravdivé zprávy o utrpení vězňů, o to jsou cennější. „Z jednoho z motáků je jasné, jak moc pro ně třeba byly důležité brambory. Stojí v něm prosba, aby byla zabalena každá zvlášť, aby nebyly potlučené,“ podotkla pracovnice muzea.

Mnoho přátel díky balíčkům

Vnučce se Regina ozvala ještě z Osvětimi. „Moje milá! Jsem zde a zdravá. Mám zde díky pravidelným uzdravujícím balíčkům velký rozsah přátel. Často na mě mysli, mnoho pozdravů,“ znělo poslední psaní Reginy z továrny na smrt. Pár dní na to byla zplynována.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.