Válečný veterán osvobodil Plzeň: Slavnosti svobody bez Gihoula (†98) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Válečný veterán osvobodil Plzeň: Slavnosti svobody bez Gihoula (†98)

Louis Gihoul (†98) v koloně historické vojenské techniky Convoy of Liberty. Oslavy osvobození Plzně si vždy velmi užíval.
Louis Gihoul (†98) v koloně historické vojenské techniky Convoy of Liberty. Oslavy osvobození Plzně si vždy velmi užíval.  (Foto Aha! – Romana Vébrová, Zbyněk Schnapka)

Začátkem května ještě v Plzni oslavil 77. výročí osvobození města americkou armádou. Příští Slavnosti svobody už ale budou jednu ze svých ikon postrádat. Belgický hrdina, veterán Louis Gihoul (†98), poslední červnový den zemřel.

Na oslavy osvobození přijel do Plzně poprvé v roce 1991 a snažil se žádné nevynechat. V posledních letech už ale velmi intenzivně vnímal pomíjivost lidského bytí. „Plně jsem si uvědomil, kolik amerických a belgických veteránů už nikdy nebude moci do Plzně přijet, a to mě velmi zasáhlo. Od té chvíle nepřestávám doufat, že znovu prožiji ty vzácné okamžiky setkání,“ popisoval Gihoul oslavy před třemi lety. Osud jej vyslyšel. Letos byl jedním z pěti statečných, kteří po dvouleté koronavirové pauze opět navštívili město, kterému přinesli svobodu.

Odminovávali Česko

V dubnu 1945 byl jeho 17. prapor střelců přiřazen ke 3. americké armádě generála Pattona. S ní pak došel jako jediný belgický prapor až do tehdejšího Československa. Tvořili jej především odbojáři. Na ramenní nášivce měli zpodobněného černého pantera, který drtí v zubech tank. Na sklonku 2. světové války přijel do Plzně jako osobní řidič velitele 5. roty. Jejich úkolem bylo odminovávat území.

Osvobození z koncentráku

Chladným ho nenechala záchrana žen z koncentračního tábora v Holýšově na Plzeňsku, který krátce předtím osvobodila polská brigáda. „Byly tam i Francouzky, nikdy nezapomenu, jak k nám běžely. Nevěřily, že ještě někdy uslyší svůj rodný jazyk,“ vzpomínal. Po válce ho osud zavál do Afriky a Kanady. Teprve na stará kolena se vrátil do rodné Belgie, kde i 30. června zemřel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.