Zemřela historička a pamětnice holocaustu Anna Hyndráková (†93) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zemřela historička a pamětnice holocaustu Anna Hyndráková (†93)

V televizním spotu loni na jaře povzbuzovala lidi.
V televizním spotu loni na jaře povzbuzovala lidi.  (Foto ara, Paměť národa, Wikipedie)

Jako čtrnáctiletá musela do Terezína. Přežila Osvětim i pochod smrti. Z celé rodiny byla Anna Hyndráková (†93) jediná, kdo hrůzy války přežil. Později se věnovala historii či dokumentaci koncentračních táborů. Nyní pamětnice holocaustu zemřela.

Anna se narodila do židovské rodiny v Praze. Bylo jí teprve čtrnáct, když s rodiči roku 1942 dostala povolání do transportu do Terezína. „Tehdy bylo v ghettu nejvíce lidí. Obydlená byla každá kůlna, každý chlívek pro prasata, každá prádelna. Nejhorší bydlení měli staří, na půdách,“ popisovala pro Paměť národa. V roce 1944 byla s matkou a otcem transportována do Osvětimi. Annu jako práceschopnou vybrali do ženského tábora. Zde byly podmínky strašlivé. „Stály jsme tam šílený apely – při jednom jsme byly nahé, jiný jsme zase proklečely. To byl strašný teror,“ popisovala žena kruté zacházení nacistů.

»Dobrý« tábor

Odtud putovala do pracovního tábora u dnešních Chrysztkowic. Zde dozorkyně byly sice stále zlé, ale mírnější. „Neměly vzor těch krutostí. Nebyly to takový sadistky jako v Osvětimi,“ vyprávěla Anna Hyndráková. I přes těžkou práci prý proto tábor považovaly za docela dobrý. Válku přežila jako jediná z rodiny, rodiče, starší sestra a její manžel zahynuli. Po válce se věnovala historii, dokumentaci koncentračních táborů, organizaci přednášek a výstav. Loni na jaře ve spotu pro Paměť národa zvedala lidem náladu během jednoho z lockdownů. „Naštěstí nám nezakázali se smát,“ říkala při vzpomínání na německé zákazy. Letos v únoru zemřela, o jejím skonu informovala Paměť národa.

Útěk z pochodu smrti

Když se blížila Rudá armáda, vypravili nacisté z tábora pochod smrti do Bergen Belsenu. Anna z něj s několika kamarádkami uprchla, ale po několika dnech je opět dopadli. Ve zmatcích při přesunech se jí ale opět podařilo utéct. S jedenácti dalšími vězni vyrazili na koňském povoze směrem k Praze. Tam dorazili s papírem na klacku, který hlásal: »Z koncentráku zase domů«.

Výbava a gestapo

Po válce se Anna začala pídit po věcech, které její rodiče před transportem schovali u známých. U jedné rodiny si třeba schovali výbavu pro ni a její sestru a Anna si přála mít na ně nějakou vzpomínku. „Říkali, že přišlo gestapo a že všechno vzali,“ tlumočila jejich slova. Nedalo jí to a zeptala se i jejich domovnice, zda tam gestapo skutečně bylo. „Ne, ale jejich Liběna se vdávala,“ vysvětlila domovnice osud výbavy.

Víte, že...

...podle oficiálních údajů v Osvětimi zemřelo 1,4 milionu lidí?

...velitel tábora Rudolf Höss však při norimberských procesech uvedl, že tam zemřely asi 3 miliony lidí!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.