Zemřel profesor Tomáš Radil (†90): Přežil Osvětim, stal se neurologem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zemřel profesor Tomáš Radil (†90): Přežil Osvětim, stal se neurologem

Tomáš Radil přežil Osvětim, o holocaustu napsal několik knih.
Tomáš Radil přežil Osvětim, o holocaustu napsal několik knih. (Foto Paměť národa)

Nacisté ho jako třináctiletého chlapce poslali do vyhlazovacího lágru v Osvětimi. Ale on přežil! A co víc, po válce vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a stal se uznávaným neurologem. Profesor Tomáš Radil (†90) v neděli zemřel.

Narodil se do židovské rodiny v Bratislavě, vyrůstal ale v jihoslovenském Parkanu (dnes Štúrovo). Pak navštěvoval gymnázium v Ostřihomi, po okupaci Maďarska nacisty byla ale celá jeho rodina deportována. Tomáše poslali do Osvětmi.

Továrny, nebo krematoria?

Bylo mu pouhých 13 let a to, že se ocitl v masivní vražedné mašinerii, nejprve nechápal. „Ptal jsem se jiného kluka v mém věku: ,To jsou nějaké továrny?‘ ,Ne, to nejsou továrny, to jsou krematoria. Tam spalují mrtvoly,‘“ vzpomínal pro projekt Paměť národa. Po osvobození tábora se vydal domů, cestu mu komplikovala tuberkulóza, kterou se nakazil. „Bílý sníh a rudá krev. To je jakoby filmový obraz toho, jak jsem putoval domů,“ líčil útrapy. Za dva měsíce se konečně dostal do cíle. Z jeho rodiny přežili jen otec a strýc.

Mozek a holokaust

Tomáš Radil po válce vystudoval lékařskou fakultu a stal se uznávaným vědcem. Specializoval se na výzkum mozku. Později se ale paralelně věnoval také problematice holocaustu, o kterém napsal několik publikací. V neděli zemřel, o jeho skonu informovala jeho dcera Karolína Hoňková Radilová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.