Osvobozoval Československo: Veterán Jan Ihnatík bránil svůj domov | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Osvobozoval Československo: Veterán Jan Ihnatík bránil svůj domov

Veterán Jan Ihnatík
Veterán Jan Ihnatík (Foto KVV Ostrava)

Osvobozoval Českoslovenko od nacistů, třikrát byl raněn, přesto bojoval dál. Veterán Jan Ihnatík (98) z Havířova byl oceněn jako válečný hrdina, kterého pohnutý osud nikdy nezlomil.

Teď dostal ocenění, kvůli pandemii s velkým zpožděním. V osmnácti, v roce 1940, se s kamarády rozhodl utéct z rodné, ale Maďary okupované Podkarpatské Rusi. Ta po rozpadu Rakousko- -Uherska patřila tehdejšímu Československu. „Utekl jsem do Sovětského svazu, ale skončil jsem v gulagu za nelegální přechod hranice,“ říká Ihnatík.

Po třech letech vstoupil v SSSR do československé jednotky a začala jeho armádní kariéra. Vypracoval se až do velitelských funkcí u dělostřelců a minometčíků. „Byl jsem proti okupaci a rozpadu Československa. Bránil jsem svůj domov,“ vzpomíná veterán. „Je jediným žijícím přímým účastníkem posledních těžkých bojů našeho armádního sboru u moravského Břestu, kde Němci vybudovali silnou obranu,“ uvedl Ihnatíkův kamarád Jaroslav Juryšek. Dva dny před koncem války tam zahynulo 30 našich vojáků.

Covid odložil vyznamenání

U příležitosti 75 let od konce války byl ministrem obrany Lubomírem Metnarem i s dalšími veterány oceněn čestným pamětním odznakem. Kvůli pandemii mu byl předán nikoli v květnu, ale až nyní.

Do penze v armádě

Po osvobození se vrátil domů na Podkarpatskou Rus. Když byla podstoupena SSSR, přestěhoval se do Československa. Až do penze působil v armádě. I přes vysoký věk je velmi aktivní. „Kolena mi přestávají sloužit, ale vždycky si najdu čas na moji zahrádku,“ řekl ke svému koníčku veterán, který s manželkou žije již dlouhá léta v Havířově.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.