Zemřel Bernard Papánek (†101), zažil Tobruk i Dunkerk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel Bernard Papánek (†101), zažil Tobruk i Dunkerk

Legitimace  používaná Bernardem Papánkem v Palestině.
Legitimace používaná Bernardem Papánkem v Palestině. (Foto – Ivan Holas, Český rozhlas)

Nezastavily ho německé kulky, šikana komunistů ani vyhnanství. Až covid-19. Ve čtvrtek zemřel jeden z posledních československých pamětníků bitev u Tobruku a Dunkerku, Bernard Papánek (†101).

Rodák z Vracova na Slovácku žil poslední léta v slovenské Senici. Jeho příběh objevili až před šesti lety historikové v rámci rozhlasové Paměti národa. Po nástupu nacistů utekl židovský mladík do Palestiny. Tam poslechl výzvu prezidenta Eduarda Beneše a přihlásil se do čs. zahraniční armády. Nasadili jej v Tobruku v Libyi, který bránil i pěší prapor podplukovníka Klapálka. „Sloužil jsem tehdy u protiletadlových kanonů,“ vyprávěl před časem. V roce 1944 bojoval u Dunkerku. Tam mu střepiny granátu rozpáraly břicho. „Operace trvala osm hodin, vystřihli mi střeva. Pak mi dali penicilin, a to mi asi zachránilo život,“ vzpomínal ještě před rokem. Po válce přišla další rána. Mladého invalidu, jemuž nacisté vyvraždili rodinu, šikanovala StB. Z Brna proto musel utéct, přes Vídeň emigroval do Izraele. Tam se uchytil u letecké společnosti.

DOŽÍVAL NA SLOVENSKU 

Veterán dožíval u dcery na Slovensku jen díky izraelskému důchodu. Pro Česko neexistoval. Po nucené emigraci v roce 1964 totiž úřadům vypadl z evidence...

Legitimace používaná Bernardem Papánkem v Palestině.

Poslední fotografie Bernarda Papánka, vojenským historikem Pavlem Palečkem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.