Před 80 lety z Terezína udělali ghetto. Říkali, že nám dali město... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 80 lety z Terezína udělali ghetto. Říkali, že nám dali město...

Helga Weissová- Hošková (vpravo) se svojí kamarádkou na výroční akci ghetta v Terezíně.
Helga Weissová- Hošková (vpravo) se svojí kamarádkou na výroční akci ghetta v Terezíně. (Foto Aha! – M. Volf)

Před osmdesáti lety se Terezín proměnil v koncentrační tábor. Od listopadu 1941 zde byli věznění Židé, kteří pak odjížděli do táborů v Osvětimi, Treblince či Sobiboru. Mezi prvními byla i Helga Weissová-Hošková (92).

Paní Helga se včera do Terezína včera vrátila hrůzy připomenout. „Z Prahy jsme byli v prosinci 1941 deportováni do ghetta. Tehdy jsme si mysleli, že tu budeme normálně žít, říkalo se, že nám, Židům, dal Hitler město. Ukázalo se, že to bylo jinak,“ vzpomíná paní Helga. Nacisté ji spolu s její matkou »přestěhovali« do koncentráku v Terezíně, když jí bylo pouhých 12 let.

„Bydleli jsme v bývalých kasárnách. Do školy se nechodilo, museli jsme tvrdě pracovat v zemědělství, celé hodiny jsme stávali dlouhé fronty na jídlo,“ popsala bývalá vězenkyně. Po třech letech je nacisté převezli do Osvětimi. „Byla to strašná cesta, věděly jsme, že si tam lidé jezdí pro smrt. Nevím, jakým zázrakem se stalo, že jsme prošly já i maminka selekcí a nacisti nás nepopravili,“ vypráví pamětnice. Pak byly přesunuty do Mauthausenu. „Cesta vlakem trvala 16 dní. Dva dny před naším příjezdem se tam ale naštěstí porouchala plynová komora,“ dodala.

Čtyři roky strachu

Terezínské ghetto fungovalo čtyři roky. Během té doby tudy prošlo 140 tisíc Židů včetně dětí. Od vzniku ghetta až do osvobození v Terezíně zemřelo na 35 000 vězňů v důsledku stresu, hladu a hrozných ubytovacích a hygienických podmínek.



Přečtěte si
-bello-
5. 11. 2021 • 22:08

Zvedá se mi žaludek z českých politiků, kteří se omlouvají veřejně Němcům za odsun.Zvedá se mi žaludek z Rakušáka Schwazenberga a jeho keců na Benešovy dekrety, který jsou tady právě kvůli jejich " vůdci "od nich z Rakous.
Bestiální pronásledování Židů v novodobých dějinách se s Němci potáhne ať chtějí, nebo nechtějí a taneček "uctění " památky lu krypry v Resslovce letos v srpnu německým prezidentem mi přišlo trapně pokrytecký, protože mu nevěřím nos mezi očima..Naštěstí byl Zeman ještě pohromadě, ale být tam takový Drahoš ( puta Čaputa v kalhotách ) , odevzdá mu servilně i klíč od města.
----------
Jsou věci, které se nikdy odpustit nedají, jak říká mnou milovaný A.Lustiga a já dodávám : jsou prostě některé národy, s kterými se kamarádit nemusíme a je lépe, když si je držíme rozumně od těla! To je diplomacie, v které totálně selhal Schwarzenberg a naprosto rozumím chytrému Zaorálkovi, že do toho svinstva kopírek lesnického učně odmítl vstoupit .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.