Akce K... Pamětník páter Ovčáčík (89): Odvezli nás autobusy bez sedadel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Akce K... Pamětník páter Ovčáčík (89): Odvezli nás autobusy bez sedadel!

Pamětník páter Vlastimil Ovčáčík (vpravo) i Josef Hladiš jsou rádi, že deska bude tuto neblahou historii připomínat dalším generacím.
Pamětník páter Vlastimil Ovčáčík (vpravo) i Josef Hladiš jsou rádi, že deska bude tuto neblahou historii připomínat dalším generacím. (Foto Milan Zámečník, Slávka Červená, Jiří Rohel )

Komunisté ten pogrom nazvali Akce K. V jejím rámci provedli nezákonnou násilnou likvidaci klášterů a mužských katolických řeholních řádů. Stalo se tak před 70 lety, v dubnu 1950. Na vlastní kůži tuto tragickou událost prožil i páter Vlastimil Ovčáčík (89) na Velehradě na Uherskohradišťsku.

„Byl jsem tam tehdy v noviciátě jezuitského řádu. V noci nás z pokojů vyhnali i se studenty. Všichni útočníci měli zbraně, byla tam bezpečnost, tajná policie. Bylo to děsivé, otřesné. Dělo se to v celé zemi. Autobusy bez sedadel nás odvezly do internačního tábora v Bohosudově v Čechách,“ řekl Aha! Vlastimil Ovčáčík. Zavřen tam byl do začátku září. Protože na tom nebyl zdravotně příliš dobře, dělal různé práce v táboře.

„Ostatní makali tvrdě v kaolince. Poté mě šoupli na vojnu, k pomocným technickým praporům,“ pokračoval ve vyprávění páter. Pak pracoval na mnoha místech až skončil ve Zbrojovce ve Vsetíně. Ke kněžskému studiu se vrátil v roce 1968, kdy se uvolnila politická atmosféra. „Vysvěcen jsem byl o tři roky později a působil na Hodonínsku. Na Velehrad jsem se vrátil v roce 2008. A snažím se zde i nyní ještě různě vypomáhat,“ dodal Ovčáčík.

Aby se nezapomnělo

Likvidace kláštěrů začala 13. dubna 1950. Ve Velehradě to nyní připomíná bronzová pamětní deska. Jejím autorem je akademický sochař Otmar Oliva (67). Protože slavnostní odhalení se nemohlo uskutečnit, plánuje se až na září, dílo alespoň v den výročí s přáteli umístil na stěnu budovy naproti vchodu do baziliky. V Československu bylo zrušeno 219 klášterů a internováno 2376 řeholníků? 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.