Komunisté chytli vládu pod krkem! 5 podmínek, jinak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Komunisté chytli vládu pod krkem! 5 podmínek, jinak...

Šéf KSČM Vojtěch Filip
Šéf KSČM Vojtěch Filip (Reprofoto ČT)

Drží vládu a tak si mohou diktovat! Komunisté jsou sice už 30 let v opozici, ale menšinová vláda Andreje Babiše (65, ANO) se bez nich neobejde. »Rudí« to dobře vědí, a tak vyrukovali s dalšími požadavky. Jinak prý na jejich hlasy může vláda ve Sněmovně zapomenout! A vypadá to, že by se mohlo znárodňovat!

Deník Aha! probral nové návrhy s politologem Janem Kubáčkem. Ten si myslí, že část návrhů má šanci uspět. „Premiér Babiš bude prezentovat, že KSČM vyšel vstříc. Bude se hledat kompromis, který snesou obě strany, aniž by ztratily tvář před svými voliči,“ myslí si politolog. Podle něj jde komunistům především o mobilizaci vlastních voličů. „Chtějí ukázat, že i když se pohybují kolem pětiprocentní hranice, má stále smysl je volit. Zároveň využívají toho, že je Babiš potřebuje, protože za ně nemá náhradu,“ dodal.

Požadavky KSČM: Mají šanci upět?

1. Sloučení pojišťoven vnitra a obrany Komunisté dlouhodobě prosazují, aby existovala jen jedna velká státní pojišťovna. Podle nich by prý spojení všech pojišťoven pomohlo k tomu, aby byly levnější léky. Jenže spojit všechny hned není jen tak. »Rudí« tak nejprve chtějí sloučit Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra a Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Tu by pak prý mohla převzít ta největší z nich – Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Kuriózně si myslím, že je to prosaditelné. O sloučení státních pojišťoven se mluví dlouho,“ myslí si politolog Jan Kubáček.

2. Vodárny do rukou státu To, že jsou některé vodovody a kanalizace v Česku v soukromých rukou, z toho komunistům vstávají vlasy hrůzou. Chtějí je dostat pod veřejnou kontrolu. „Myslím si, že je na to dostatek prostředků tak, aby ten přestup ze soukromého do veřejného sektoru mohl být realizován ještě v tomto roce,“ řekl včera šéf KSČM Vojtěch Filip (65). Už na konci loňského roku si právě »rudí« vymohli, že v letošním rozpočtu bude mít ministerstvo zemědělství vyhraženo až 300 milionů korun na nákup vlastnických práv k vodovodům a kanalizacím. Obce by tak mohly dostat dotace na výkup akcií vodárenských společností. „Myslím si, že tady se musí jít postupnými kroky a hlavně změnou legislativy,“ řekl pro Aha! Kubáček.

3. Zřízení státní banky Komunistům by se zamlouvalo, aby stát zřídil vlastní komerční banku. Mohla by prý vzniknout v rámci České pošty. Ta už nyní zprostředkovává bankovní služby pod hlavičkou Poštovní spořitelny, která patří pod ČSOB. „Z mého pohledu je to nereálné, ale to je pouze můj osobní názor, budeme se o tom určitě bavit,“ je k návrhu skeptický druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek (58). A podobně mluví i Kubáček: „Myslím si, že budou spíš chtít posilovat roli Českomoravské záruční a rozvojové banky, která teď pomáhá firmám zasaženým koronavirem.“ S nápadem založit státní bankovní dům po německém vzoru přišla nedávno i sama strážkyně státní kasy Alena Schillerová (56, za ANO).

4. Pět týdnů dovolené pro všechny Prodloužit zákonnou dovolenou o pět dnů chtějí dlouhodobě jak komunisté, tak i koaliční ČSSD. Hnutí ANO se tomu ale stále brání a ve sněmovních výborech už jednou bylo proti. „Je to věc, která není v jejich politickém programu, ale my jsme tu argumentaci nezanedbali, protože už 80 procent zaměstnanců, ať už ve státním nebo soukromém sektoru, pět týdnů dovolené má. Jsme přesvědčeni, že těch zbývajících 20 procent si to zaslouží,“ řekl Vojtěch. Tomu prý premiér slíbil, že 25 dnů dovolené ještě projedná vedení ANO. „Pokud by nedošlo k prosazení, dostane se to do volebních programů ve sněmovních volbách příští rok,“ míní politolog Kubáček.

5. Solární daň pro každého Novým požadavkem komunistů je i zavedení solární daně. Ta už v některých případech existuje. „Ti, kteří daň neplatí, by nově platili 10 procent, a tam kde je, zvýšit o deset,“ vysvětlil návrh pro Aha! Filip s tím, že pro část solárních baronů platí dodnes nulová sazba. A co na to politolog? „Nemyslím si, že bude všechno do roka a do dne splněno. Budou se dělat dílčí kroky, které budou komunistům stačit,“ dodal Kubáček.

Přečtěte si
aveneta
11. 7. 2020 • 09:37

Ono ve všem platí pořekadlo "zlatá střední" jasně že komunistů bylo mnoho věcí omezeno, ale vše má tzv. dvě stránky mince, každý chápe, že v této době byla polovina kriminality...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.