Komunisty rozčílilo noční promítání na jejich sídlo: Zjevil se »duch« popravené Horákové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Komunisty rozčílilo noční promítání na jejich sídlo: Zjevil se »duch« popravené Horákové

Pražská KSČM nesouhlasí s kampaněmi, které v Praze připomínají výročí popravy Milady Horákové.
Pražská KSČM nesouhlasí s kampaněmi, které v Praze připomínají výročí popravy Milady Horákové. (koláž Blesk.cz)

Tak na tohle »kino« se komunisti nehrnuli. A to přesto, že se jim promítalo přímo pod nosem – tedy na budově sídla KSČM v pražské ulici Politických vězňů. Záběry na smrt odsouzené političky Milady Horákové (†48) spolu s rudým nápisem Zavražděna komunisty je rozčílily.

﷯Ulice, kde sídlí komunistická strana, v sobotu v noci nezvykle potemněla. Rudý nápis a záběry z procesu s Horákovou, kterou před 70 lety komunisté popravili, se na sídle strany objevily o půlnoci. Připomínka hanebného procesu pak zmizela přesně v 5.35 ráno. Byla to chvíle, kdy Horáková po dlouhých minutách škrcení na šibenici zemřela. Už mrtvá ale stejně děsila komunisty jak tehdy, kdy její popel rozprášili neznámo kde, tak i dnes. A to, že se její »duch« zjevil na sídle KSČM, je rozlítilo.

Bez souhlasu

„K souhlasu s filmovou projekcí na stěny své budovy nebyla KSČM nikým oslovena,“ sdělila strana v prohlášení. A dodala, že se prý KSČ, tedy předchůdkyně nynější KSČM, již na sjezdu v prosinci 1989 omluvila. To ale není tak docela pravda. Tehdy šlo jen o obecnou omluvu „občanům postiženým neoprávněnými represemi“ a doznání, že se staly „chyby, omyly a deformace proti lidskosti a demokracii“.

Přispěli na památník

A zatímco se třeba poslanec Jiří Dolejš (59, KSČM) snažil hájit tím, že „nezákonný rozsudek nad Horákovou byl zrušen už v roce 1968 a že někteří členové strany přispěli na její památník“, šéfkomunista Vojtěch Filip (65) opět poučoval. „Komunistická strana Čech a Moravy existuje od března 1990 a je to pravděpodobně nedostatek znalostí, že obviňují KSČM z něčeho, co nemohla nikdy spáchat,“ prohlásil. Zapomněl ale dodat, že se »nová« strana od té staré nikdy nedistancovala.

Přečtěte si
manunu
30. 6. 2020 • 10:30

jity: Máte pravdu, práce u sedláků nabyla žádný med. Někteří sedláci byli opravdu zlí a s lidmi nehezky zacházeli. V příbuzenstvu máme také zkušenost se službou v selské rodině. S odpuštěním je to těžké, každý člověk se s křivdou vyrovnává po svém. Dědeček byl věřící a celá rodina jsme věřící (Evangelická církev). Pamatuji se, že vždy říkal, odpustil jsem, ale nedokáži zapomenout. Myslím, že odpustila celá rodina, ale zapomenout nedokážeme.

jity
29. 6. 2020 • 13:43

manunu každá doba nese něco špatného. Váš dědeček měl také špatnou zkušenost a můj zase musel sloužit sedlákům. Babička také a do konce života nějak nedokázali odpustit jak s nimi zacházeli.

mikima2
28. 6. 2020 • 18:05

-bello-: Ve všem sdílím Váš názor.

-bello-
28. 6. 2020 • 15:37

Byla bych ráda, kdyby se s tím honem na čarodějnice přestalo!
Byla bych ráda, kdyby Milion chvilek a ex-komunista Svěrák přestali šílet .
KSČM je strana nová, není to KSČ 50. let !
Klidně je budu volit! No a co ?!!!! ODS od r. 1989 zlikvidovala tolik lidí, že ani nemluvit ! Funkce dostávali i naprostí, ale zarytí blbci , jako opravářka zemědělských strojů předsedkyně PS Němcová ( ne, že nemohla studovat, byla opravdu tupá) a nám zbyla rozparcelovaná prodaná montovna , zvaná demokratická postkomunistická země!
TOP 09 s Rakušákem Schwarzenbergem ať se jdou vycpat a z Havlistů Žantovského a Vondry se mi zvedá žaludek.Stranický skokan a vyžírka Stropnický st. má konečně co chtěl a já se domnívám, že je na čase mít sociální cítění a volit levici a chránit svou zemi.Takže pro mě volba ČSSD a KSČM a pokud Babiš bude postupovat proti dluhům v EU ( Francii, Německu, Itálii, Španělsku) tak, jak dosud, dám mu poprvé hlas možná (?) taky. Klidně do mě, ale nepleťe si století. Není 1950, nýbrž 2020 a shrňte si, jak to vypadalo v Evropě.
Ještě v 80. létech se v Anglii střílelo do stávkujících ostrými a v US , kdo má příbuzné ví, co byla éra McCartismu, kdy popravy byly taky ! Jenže tady se od 1989 vymývají mozky, předělává dějepis
Takže shrnu: doba to byla zlá, ale ne jen v České repu­blice­.His­toric­ká data ano, ale ne nonstop hysterie.
A říkám, mám tolik prostředků, že si můžu dovolit volit levici pro ostatní, když to tady vidím a podívám se na EU !!!! ČR občané chtějí být óbr kapitalisty , ale nepostřehli vývoj Západu A s Horákovou už mi dejte pokoj!

manunu
28. 6. 2020 • 08:07

Dědečkovi bylo v době zatčení 28 let a doma měl 10. měsíční dceru, moji matku. Babičce pomáhali její rodiče, tak naštěstí nebyla na vše sama.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.