Před 60 lety komunisté změnili ústavu i znak: Socialismus »zvítězil« na dlouhých 30 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 60 lety komunisté změnili ústavu i znak: Socialismus »zvítězil« na dlouhých 30 let

Invaze sovětských vojsk v Liberci, kam přijela i východoněmecká vojska.
Invaze sovětských vojsk v Liberci, kam přijela i východoněmecká vojska. (Foto BND, ara)

Nová ústava potvrzující vedoucí úlohu Komunistické strany (KSČ) začala v Československu platit přesně před 60 lety. Změnila státní znak i název celé země.

Ta se nově jmenovala Československá socialistická republika. Ústavu poslanci Národního shromáždění jednohlasně přijali 11. července 1960 v Praze. „Socialismus v naší vlasti zvítězil,“ stálo v úvodním prohlášení dokumentu, který proklamoval, že veškerá moc ve státě patří pracujícímu lidu a vedoucí silou ve společnosti i ve státě je KSČ. Zaváděla také právní rámec pro plánované hospodařství, tzv. pětiletky. Ty u nás byly zavedeny po vzoru Sovětského svazu po převratu v roce 1948, i když úplně první byla dvouletka. Ústava měla zaručovat i svobodu slova a tisku, nicméně ta nebyla dodržována. Docházelo k represím ze strany členů KSČ a hlavně státní bezpečnosti (StB). S komunistickou ústavou se změnil i státní znak. Tradiční dvouocasý lev dostal místo zlaté koruny nad hlavu rudou pěticípou socialistickou hvězdu, slovenský dvojramenný kříž ve štítu na hrudi pak nahradila silueta bájemi opředené hory Kriváň.

Dvakrát upravena

Ústava prošla poprvé výraznější změnou v roce 1968, kdy byla ustanovena federace dvou rovnoprávných národů. Po listopadu 1989 byla z dokumentu vypuštěna především vedoucí úloha KSČ, její platnost však skončila až v roce 1993 rozdělením státu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.