Unikátní výstava v Kotvě: Návrat do života v 80. letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní výstava v Kotvě: Návrat do života v 80. letech!

Jako by si Žena za pultem Anna Holubová v podání Jiřiny Švorcové jen na chvíli odskočila. Tak působí zákoutí obchůdku, jakých byly po republice tisíce.
Jako by si Žena za pultem Anna Holubová v podání Jiřiny Švorcové jen na chvíli odskočila. Tak působí zákoutí obchůdku, jakých byly po republice tisíce. (Foto Aha! – Tonda Tran, ara)

Nemá být jen nostalgickou vzpomínkou na mládí a 70. až 80. léta minulého století. Největší Retro muzeum Česka bude sloužit i jako vzdělávací areál. I když otevře až 18. května, už nyní tu své místo hledá na 12 tisíc zajímavých exponátů. Zaplní celé patro ikonického obchodního domu Kotva v Praze.

Čtvrté patro obchodního domu na pražském náměstí Republiky zatím vypadá jako sklad rekvizit a kostýmů určených pro dobový seriál. Na 2000 metrech čtverečních tu vzniká jedinečná stálá expozice největšího Retro muzea Česka.

Lze si je osahat

První návštěvníci, které uvítá 18. května, se mají nač těšit. Mezi mnoha tisícovkami exponátů a interaktivních prvků, které bude možné si osahat i otestovat vlastní znalosti o časech, které muzeum připomíná, čekají i vzácnosti. Mnozí z nás je pamatují, ale jejich význam už dávno odvál čas a staly se raritami.

Stále aktuální

„Všechny pro zájemce je popsali odborníci, pečlivým výběrem prošly už během jejich shromáždění s pomocí národní sbírky v roce 2018,“ řekl Aha! šéf Retro muzea a také galerie Tančící dům Robert Vůjtek. Rozděleny jsou do 15 sektorů, zahrnujících běžný život, design, vzdělávání, volný čas a tak dále. „Exponáty se budou jednou za půl až tři čtvrtě roku obměňovat, aby návštěvníci pokaždé viděli něco nového, co sice možná z minulosti pamatují, ale rádi si to prohlédnou současnýma očima,“ doplnil Vůjtek.

Tak zářily hvězdy

Ve vzpomínkách na doby minulé nemůže chybět pohled na kulturu, která byla jednou z možností, jak utéct před smutnou realitou. V sekci věnované celebritám návštěvníci uvidí, kdo bavil diváky u obrazovek i z jevišť divadel a koncertních sálů. „Mezi oděvy máme například šaty Heleny Vondráčkové nebo Hany Zagorové. I ty jsou vzácností – po letech jsou velmi háklivé na světlo,“ prozradil Vůjtek.

Klenoty z minulosti

„Vypadá jako psací stroj, ale je to předchůdce faxu, takzvaný dálnopis. Používaly se od 30. do konce 80. let, kdy jich u nás bylo na 16 tisíc. Ve své výbavě je měl každý větší podnik,“ představil jeden z nejvzácnějších artefaktů Robert Vůjtek. „Teď jsou možná čtyři v celém Česku. Ten náš by byl navíc s drobnými úpravami stále schopen provozu.“

Magneťáky zapůjčil Ruppert

Dalšími vyloženými skvosty v expozici jsou kazetové magnetofony, které byly k mání jen v Tuzexu. Říkalo se jim »dvojčata«. „Zapůjčil nám je muzikant Matěj Ruppert. Jsou z jeho soukromé sbírky, kterou dává dohromady celý život,“ řekl Vůjtek.



Přečtěte si
-bello-
11. 5. 2022 • 10:29

Konečně aspoň něco!
Od 1989 je Kotva území , kde každou chvíli někdo pronajme a pak za chvíli zmizí, dlouho po něm je vybíleno a procházet tím je tristní. Nemá to tam řád, že co tam je dnes , to tam najdete i za půl roku. Jako v deva­desát­kách!P­odobn je na tom Labuť.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.